Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

SÚHRN: Novozvoleným prezidentom SR je Peter Pellegrini

Na snímke bývalý prezident SR Ivan Gašparovič (vľavo) prišiel do centrály kandidáta na prezidenta SR Petra Pellegriniho (druhý vpravo) v sobotu 6. apríla 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Novozvolený prezident SR by sa mal ujať prezidentského úradu 15. júna.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. apríla (TASR) - Oficiálnym víťazom prezidentských volieb je Peter Pellegrini. Novozvolený prezident SR by sa mal ujať prezidentského úradu 15. júna, keď je naplánovaná jeho inaugurácia. Dovtedy by sa malo rozhodnúť o tom, kto ho nahradí na poste šéfa parlamentu aj koaličného Hlasu-SD. TASR prináša súhrn volebných udalostí.





- Peter Pellegrini získal v druhom kole prezidentských volieb 53,12 percenta (1.409.255) hlasov a Ivan Korčok získal 46,87 percenta (1.243.709) hlasov. Rozdiel teda bol 165.546 hlasov. Pellegrini zvíťazil vo všetkých krajoch Slovenska s výnimkou Bratislavského.

- Pellegrini svoju výhru berie ako veľký záväzok voči občanom. Chce byť nadstraníckym prezidentom. Deklaroval spoluprácu s vládou pri pomoci občanom, ale nechce byť jej nekritickým obdivovateľom. Deklaroval, že kurz zahraničnej politiky Slovenska sa meniť nebude, garantoval jeho ukotvenie v Európskej únii a NATO. Slovensko však podľa neho musí byť suverénnejšie. Želá si ukončenie konfliktu na Ukrajine a hľadanie cesty k obnoveniu vzťahov aj s Ruskou federáciou. Avizoval, že jeho prvá pracovná cesta po nástupe do funkcie bude do Českej republiky.

- Pellegrini po svojom volebnom úspechu nepredpokladá otváranie koaličnej zmluvy. Pozíciu predsedu parlamentu si podľa neho zaslúži Denisa Saková alebo Richard Raši (obaja Hlas-SD). Predpokladá ich dohodu. Všetko podľa jeho slov vyriešia do inaugurácie, ktorá je plánovaná na 15. júna. Potvrdil tiež, že sa vzdá funkcie predsedu Hlasu-SD aj členstva v strane. Za nového šéfa strany bude navrhovať niekoho z podpredsedov či generálneho manažéra strany. Snem strany, kde sa bude voliť nový predseda, má byť tiež ešte pred inauguráciou.

- Korčok bol z výsledku sklamaný a rozčarovaný, no rešpektuje ho. Pellegrinimu pogratuloval. Želá Slovensku prezidenta, ktorý naplní to, čo je napísané v Ústave SR, aj nezávislosť, aj konať bez príkazov a podľa vlastného presvedčenia. Výsledok podľa neho ukázal, že na Slovensku možno voľby vyhrať aj netransparentnou kampaňou.



- Prezidentka Zuzana Čaputová novozvolenej hlave štátu zablahoželala. Ocenila vysokú volebnú účasť. Za dôležité považuje, aby nový prezident od momentu zvolenia pôsobil tak, aby sa žiadna časť spoločnosti necítila porazená.



- Premiér a líder koaličného Smeru-SD Robert Fico zablahoželal Pellegrinimu k výhre. Verí v stabilitu vládnej koalície, aktuálna koalícia je podľa neho predurčená vládnuť do roku 2027. Tých, ktorí hovorili pred prezidentskými voľbami o "referende" o vláde, vyzval, aby napísali, že referendum dopadlo dobre a väčšina ľudí si želá pokračovanie aktuálneho štýlu vládnutia. Lídrovi koaličného Hlasu-SD gratulovala k volebnému úspechu aj koaličná SNS.



- Predsedovi opozičného parlamentného hnutia Progresívne Slovensko Michalovi Šimečkovi bolo ľúto, že Korčokovi to nevyšlo. Bol by podľa neho dobrým prezidentom. Chcel by veriť, že Pellegrini bude lepším prezidentom, ako je predsedom parlamentu. Odkázal mu, že by mal pamätať na to, že jeho úlohou je zastupovať všetkých občanov. Predseda opozičného KDH Milan Majerský verí, že Pellegrini splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval. Predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling zagratuloval Pellegrinimu k víťazstvu, hoci si myslí, že Korčok by bol skvelým prezidentom. Voľby podľa neho ukázali, že víťazstvo sa dá dosiahnuť aj zavádzaním a rozdeľovaním spoločnosti. Viacerí opoziční aj koaliční predstavitelia vinili opačný tábor z agresívnej a štvavej kampane.



- Pellegrinimu k úspechu vo voľbách gratulovali viacerí zahraniční lídri. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová mu zaželala veľa úspechu pri plnení si nových povinností. Český prezident Petr Pavel vyjadril nádej, že sa im spolu podarí nadviazať na tradične dobré susedské vzťahy. Rovnako sa vyjadril poľský prezident Andrzej Duda. Na konštruktívnu spoluprácu sa teší i rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán označil Pellegriniho úspech za veľkú výhru pre ľudí a zástancov mieru v celej Európe.



- Volebná účasť dosiahla v druhom kole volieb 61,14 percenta, čo je 2.671.279 voličov. Najvyššia bola v Bratislavskom kraji a najnižšia v Košickom kraji. Oproti prvému kolu bola účasť vyššia a v histórii volieb prezidenta SR to bola druhá najvyššia účasť. Proces sumarizácie výsledkov trval 3 hodiny a 56 minút.

- Polícia evidovala počas druhého kola prezidentských volieb päť priestupkov, zaoberať sa bude aj 19 podnetmi. K vážnemu narušeniu verejného poriadku neprišlo. Počas prípravy druhého kola volieb evidovala polícia jedno trestné oznámenie a šesť priestupkov. Začaté bolo trestné stíhanie, ktoré sa týka podozrenia zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy nalepením plagátu.

- Záchranári v sobotu (6. 4.) zasahovali celkovo sedemkrát v súvislosti s konaním druhého kola prezidentských volieb. Boli napríklad vyslaní ku kolapsom a hypertenzii či k poraneniu hlavy a bolesti brucha.



- Slováci si volili prezidenta v priamych voľbách šiestykrát v histórii SR. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič. Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie jej uplynie 15. júna, keď bude inaugurovaný jej nástupca Peter Pellegrini.