Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

SÚHRN: NRSR prijala novelu Trestného zákona, zruší sa ÚŠP

Na snímke poslanci Národnej rady (NR) SR hlasuje v rokovacej sále počas 9. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 8. februára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novela, o ktorej parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní, má okrem iného priniesť zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

Bratislava 9. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili novelu Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti. Prezidentka SR Zuzana Čaputová avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť. TASR prináša súhrn udalostí v súvislosti so schvaľovaním zmien v trestnej politike.


- Novela, o ktorej parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní, má okrem iného priniesť zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Prináša aj zmeny pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj skrátenie premlčacích lehôt. Viac sa majú používať najmä peňažné tresty a tresty domáceho prostredia. Nová legislatíva má tiež zmierniť sankcie pri niektorých druhoch trestných činov.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť. Jej prijatie v parlamente označila za zlú správu pre Slovensko a všetkých jeho občanov.

- Koaličný Smer-SD bude na schválenie novely reagovať na piatkovej (9.2.) tlačovej konferencii aj za účasti ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Koaličná strana Hlas-SD schválenie novely Trestného zákona, ktorá podľa nej približuje slovenské trestné právo k vyspelým európskym krajinám, privítala. Za najdôležitejší prínos novely považuje dôraz na odškodnenie obetí trestných činov a prevýchovnú úlohu justície.



- Schválenie novely Trestného zákona kritizujú opozičné strany PS, KDH a SaS, ktoré v súvislosti s jej prijímaním zorganizovali viaceré protivládne protesty. Poslankyňa NR SR Zuzana Števulová z PS vyhlásila, že vládnej koalícii je v záujme jej vlastnej beztrestnosti jedno, aké budú ďalšie obete novely Trestného zákona. Podľa poslanca KDH Františka Majerského NR SR schválením novely prerazila dno. Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) reagovala, že koalícia si prijatím novely Trestného zákona v schválila amnestiu pre svojich ľudí.

- Poslanec parlamentu a líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič si myslí, že štvrtkovým hlasovaním sa "zavraždila spravodlivosť" na Slovensku. Všetky opozičné strany vo štvrtok upozorňovali, že novelou sa skrátia aj premlčacie lehoty aj na trestný čin znásilnenia.

- Mimovládne organizácie Transparency International Slovensko (TIS) a Nadácia Zastavme korupciu sa zhodli, že schválená novela Trestného zákona oslabuje právny štát a boj s korupciou.