Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Súhrn udalostí: Ódorov kabinet dovládne bez dôvery parlamentu

Na snímke predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor sa rozpráva s médiami po hlasovaní o vyslovení dôvery vláde SR na 94. schôdzi NRSR v Bratislave 15. júna 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Diskusia k programovému vyhláseniu kabinetu trvala dva dni. Plénum hlasovalo vo štvrtok.

Bratislava 15. júna (TASR) - Kabinet odborníkov pod vedením Ľudovíta Ódora nezískal dôveru Národnej rady (NR) SR, a tak dovládne bez nej a s obmedzenými právomocami. TASR prináša v tejto súvislosti súhrn udalostí.



- Premiér Ódor a jeho ministri predstúpili so svojím programom pred poslancov NR SR v utorok 13. júna. Diskusia k programovému vyhláseniu kabinetu trvala dva dni. Plénum hlasovalo vo štvrtok.

- Poslanci vládny program neschválili. Nevyslovili teda dôveru vláde odborníkov, ktorú menovala prezidentka Zuzana Čaputová v máji po tom, ako odobrala poverenie exekutíve Eduarda Hegera. Za program vlády a dôveru hlasovalo 34 poslancov zo 136 prítomných, proti bolo 43 poslancov, 54 sa zdržali a piati nehlasovali.

- Prezidentka Ódorovu vládu po neschválení programu odvolala a poverila dovládnutím do zostavenia novej vlády, ktorá vzíde zo septembrových predčasných parlamentných volieb. Ódorov kabinet bude vládnuť s obmedzenými kompetenciami.

Na snímke zľava predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas odovzdávania poverenia vlády v Prezidentskom paláci 15. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Jaroslav Novák


- To, že väčšina poslancov odmietla vysloviť vláde odborníkov dôveru bez presvedčivých vecných argumentov, označila hlava štátu za nezrelý postoj.

- Premiéra Ľudovíta Ódora výsledok hlasovania o dôvere v parlamente neprekvapil. Napriek neschváleniu programového vyhlásenia vlády sa ho kabinet bude snažiť napĺňať aj s obmedzenými kompetenciami.

- Vládu odborníkov podporila SaS, jej líder Richard Sulík považuje nevyslovenie dôvery kabinetu za politickú chybu.

- Podľa expremiéra Eduarda Hegera sledovali poslanci nevyslovením dôvery svoj vlastný záujem. Zdôraznil, že nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati dali vláde dôveru.

Na snímke poslanec NRSR Eduard Heger (nezaradený) počas hlasovania o vyslovení dôvery vláde SR na 94. schôdzi NRSR v Bratislave 15. júna 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


- Poslanci hnutia Sme rodina sa pri hlasovaní zdržali, lebo im v programovom vyhlásení vlády chýbala väčšia adresnosť v rámci sociálnej sféry.

- Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič povedal, že jeho hnutie nemohlo zahlasovať za vyslovenie dôvery vláde, ktorá odmietla dať záruku, že sa nebude snažiť zrušiť podporu 200 eur mesačne na dieťa. Deklaruje však podporu dobrým zákonom z dielne vlády.

- Mimoparlamentný Hlas-SD tvrdí, že vláde Ľudovíta Ódora stačí aj obmedzený mandát.

- Smer-SD hovoril o chaose v štáte, z ktorého viní prezidentku Zuzanu Čaputovú. Hlava štátu zodpovedá podľa neho aj za vládu bez právomocí.

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD) počas hlasovania o vyslovení dôvery vláde SR na 94. schôdzi NRSR v Bratislave 15. júna 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


- Mimoparlamentní Modrí, Most-Híd si myslia, že poslanci nevyslovením dôvery vláde prehĺbili chaos v krajine. Sú presvedčení, že Slovensko potrebuje konštruktívnu, vecnú a na skutočné problémy občanov orientovanú politiku.

- Mimoparlamentná SNS víta neschválenie programového vyhlásenia vlády. Premiér Ódor by mal podľa nej vrátiť svoje poverenie. SNS sa nazdáva, že Ódor nie je pripravený na riadenie štátu.