Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Súlad podnikania a ľudských práv zabezpečí Národné kontaktné miesto

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podnikateľom sa Národné kontaktné miesto pre podnikanie a ľudské práva prvýkrát verejne prihovorilo v utorok počas pracovných raňajok na tému Efektívne a zodpovedné zamestnávanie cudzincov.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Súčasťou Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) v Bratislave sa stalo Národné kontaktné miesto pre podnikanie a ľudské práva. "Jeho úlohou je predchádzať a zmierňovať negatívne dopady podnikateľskej činnosti na dodržiavanie ľudských práv," ozrejmila výkonná riaditeľka SNSĽP Katarína Szabová.

V tejto súvislosti poukázala na to, že rast ekonomicky a prílev zahraničných investícií neprinášajú len pozitívne efekty pre národné hospodárstvo a tvorbu pracovných miest, ale vytvárajú aj riziko negatívnych dopadov na ľudské práva, udržateľný rozvoj a kvalitu života. "Najzávažnejšími následkami negatívnych vplyvov podnikateľskej činnosti na Slovensku sú napr. diskriminácia zamestnancov, zhoršené pracovné podmienky vo výrobe, zlé zaobchádzanie s pracovníkmi z tretích krajín, korupcia, znečisťovanie životného prostredia, porušovanie vlastníckych práv v procese vyvlastňovania pôdy či ochrana súkromia a osobnosti," spresnila Szabová.

Národné kontaktné miesto pre podnikanie a ľudské práva bude preto podľa jej slov miestom, na ktoré sa môžu podnikatelia obrátiť v prípade, ak sa chcú dozvedieť prípadne konzultovať možné dopady svojej činnosti na ľudské práva. "Môžu sa naň obrátiť aj občania, ktorí sa domnievajú, že ich ľudské práva sú porušované v súvislosti s podnikateľskou činnosťou v ich okolí," doplnila výkonná riaditeľka SNSĽP.

Podnikateľom sa Národné kontaktné miesto pre podnikanie a ľudské práva prvýkrát verejne prihovorilo v utorok počas pracovných raňajok na tému Efektívne a zodpovedné zamestnávanie cudzincov, ktoré boli organizované SNSĽP v spolupráci s Americkou obchodnou komorou na Slovensku.