Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SULÍK: Ak po protestoch príde vždy riešenie, som za postup kauza-ulica

Na snímke europoslanec Richard Sulík počas príhovoru z tribúny na proteste proti korupcii v zdravotníctve v Košiciach 28. novembra 2014. Foto: TASR/Milan Kapusta

Je totiž presvedčený, že ide o oveľa účinnejšiu formu, akou je kritika na pôde parlamentu.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Ak sa objaví informácia o korupčnej kauze, politici zorganizujú protest a bude nasledovať zosadenie či stíhanie dotknutého aktéra, líder SaS Richard Sulík bude prvý za to, aby sa kauzy riešili aj s občanmi na námestiach. Je totiž presvedčený, že ide o oveľa účinnejšiu formu, akou je kritika na pôde parlamentu.

"Ako vidieť, snaha dosiahnuť nejaké ciele cez protesty je oveľa účinnejšia ako v parlamente. Keď je to raz tak, tejto skutočnosti sme sa prispôsobili. Tu vidieť, ako premiér pod tlakom ulice začal zdravotníctvo čistiť. Keby sme to riešili kultivovane v parlamente, toto by sa nestalo," povedal Sulík na margo koncoročných protestov, ktoré zorganizovali niektorí opoziční poslanci po kauze nákupu CT piešťanskou nemocnicou. "Keď parlament viedol Pavol Paška, hlas opozície nebral vážne. Čoho sa komunisti vždy báli, boli ľudia na ulici," tvrdí.

Či budú demonštrácie pokračovať aj v roku 2015, zatiaľ jasné nie je. "Čo bude po novom roku, teraz povedať neviem. Sadneme si my štyria (Sulík, Igor Matovič, Daniel Lipšic a Alojz Hlina), dáme hlavy dokopy a dohodneme sa, ako budeme ďalej postupovať," avizoval Sulík.

Po kauze CT a následných protestoch prišli o svoje funkcie ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová, predseda NR SR Pavol Paška a neskôr pre ďalšie kauzy aj vedúci služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martin Senčák a viacerí riaditelia nemocníc.

Naposledy prišlo do centra Bratislavy protestovať asi 2000 ľudí. Žiadali stop korupcii a rozkrádaniu štátnych peňazí. Ľudia držali v rukách transparenty s nápismi ako "Nie sme ovce" alebo "Fico odstúpiť". Dav niekoľkokrát pokrikom vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na odchod.