Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Sulík bude v Európskom parlamente pracovať v liberálnej frakcii

Richard Sulík Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sulík chce byť v kontakte s europoslancami aj iných frakcií, ktorí majú podobný názor na fungovanie Európskej únie ako SaS.

Bratislava 29. mája (TASR) - Nový europoslanec a predseda SaS Richard Sulík bude v Európskom parlamente (EP) pracovať v Aliancii liberálov a demokratov za Európu (ALDE). Taký je výsledok jeho dnešného rozhovoru s predsedom európskych liberálov Grahamom Watsonom. TASR o tom informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

"Našou DNA sú liberálne hodnoty a ALDE je jedinou liberálnou frakciou v Európskou parlamente. Pána Watsona som informoval o našich výhradách k narastajúcej centralizácii Európskej únie. Ubezpečil ma, že v pokiaľ ide o budúcnosť EÚ, o jej inštitucionálne usporiadanie, členovia frakcie ALDE hlasujú slobodne,"
priblížil Sulík.

Predseda SaS zároveň vyjadril výhrady k federalistickému programu Guya Verhofstadta, ktorý je kandidátom ALDE na predsedu Európskej komisie.

Watson ho informoval, že v rámci ich frakcie existujú prúdy, ktoré sú veľmi negatívne naladené voči pokusom o vytvorenie európskeho superštátu. Ako príklad spomenul holandskú pravicovú Ľudovú stranu za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho.

Sulík chce byť v kontakte s europoslancami aj iných frakcií, ktorí majú podobný názor na fungovanie Európskej únie ako SaS.

Nedávne eurovoľby vyhrala Európska ľudová strana (EĽS). Tá by podľa predbežných výsledkov hlasovania mala obsadiť v EP 213 miest. Druhá najsilnejšia je Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) so 191 poslancami. Aliancia liberálov a demokratov za Európu má mať 64 poslancov, Zelení/ESA - Zelení/Európska slobodná aliancia 52 poslancov, Európski konzervatívci a reformisti (EKR) 46 poslancov, Európska zjednotená ľavica - Severská zelená ľavica (GUE/NGL) 42 poslancov. Nezaradených poslancov, ktorí nie sú členmi nijakej politickej skupiny má byť 41, Skupina Európa slobody a demokracie (EFD) má mať 38 poslancov. Iní - novozvolení poslanci, ktorí nepatria do nijakej politickej skupiny bývalého EP, je 64.