Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

R.SULÍK: Havalcova firma získala od štátu magickú zákazku

Richard Sulík Foto: TASR/Michal Svítok

Exminister obrany, aktuálne poslanec SaS Ľubomír Galko Sulíka doplnil, že po svojom nástupe na ministerstvo identifikoval viaceré obchody, ktoré považoval za nevýhodné a súviseli práve s Havalcom.

Bratislava 5. februára (TASR) - Firma Magic Trading Corporation (MTC) podnikateľa Norberta Havalca, ktorý sa mediálne zviditeľnil v súvislosti s kauzou emisie, aktuálne získala od štátu "zákazku, ktorá sa nedá nazvať inak, ako magická". V reakcii na dnešné informácie denníka Sme to vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.

"Zo zmluvy, ktorú zverejnilo ministerstvo hospodárstva, vyplýva, že firma Magic Trading Corporation (MTC) Norberta Havalca má dostať nenávratný príspevok 636.330 eur na podporu inovácií v rámci projektu 'Komplex mobilného rádiologického laboratória'," uvádza denník, podľa ktorého by cieľom projektu nemalo byť samotné laboratórium, ale príprava vstupných predpokladov pre budúcu možnú stavbu takýchto laboratórií".


Podľa ministerstva hospodárstva SaS spochybňujú vlastnú prácu


Rezort hospodárstva však tvrdí, že liberáli v tomto prípade spochybňujú vlastnú prácu. Pripomína totiž, že MTC predložila žiadosť o nenávratný finančný príspevok na projekt ešte v októbri 2011, teda v čase, keď rezortu šéfoval Juraj Miškov (SaS).

Pri schvaľovaní projektu MTC bolo rozhodujúce, či splnil podmienky formálnej kontroly a získal dostatočný počet bodov v rámci odborného hodnotenia. "Tieto zásadné etapy hodnotenia projektu boli ukončené do začiatku apríla 2012, teda za pravidiel bývalého vedenia Ministerstva hospodárstva SR a agentúry SIEA. Je absolútne jednoznačné, že ide o spochybňovanie vlastnej práce a zodpovednosti zo strany predstaviteľov bývalej vlády a výzva na prehodnotenie niektorých projektov je vlastne kontrola práce bývalého vedenia," podotkol minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

Ministerstvo navyše zdôrazňuje, že doteraz neboli vyplatené žiadne finančné prostriedky. "Na základe žiadosti o platby v budúcnosti zo strany žiadateľa bude vždy vykonaná kontrola a až následne bude platba realizovaná," spresnil hovorca rezortu Stanislav Jurikovič.

Ľubomír Galko (SaS)
Foto: TASR/Martin Baumann

Ľubomír Galko hovorí o ďalších problematických obchodoch


Exminister obrany, aktuálne poslanec SaS Ľubomír Galko Sulíka doplnil, že po svojom nástupe na ministerstvo identifikoval viaceré obchody, ktoré považoval za nevýhodné a súviseli práve s Havalcom.

"Zistil som, že máme na sklade dvetisíc kusov prístrojov nočného videnia v hodnote viac ako 13 miliónov eur a požiadavka Ozbrojených síl (OS) SR bola zhruba na dve stovky," povedal Galko s tým, že bol týmto nákupom pobúrený. V ďalšom prípade, ktorý sa týkal nákupu tempestovaných počítačov podal aj trestné oznámenie. "Tretí prípad, ktorý chcem spomenúť, bol prípad vojaka 21. storočia, keď OS SR šesť rokov skúmali výstroj a výzbroj a výsledkom tohto v úvodzovkách výskumu bolo niekoľko vzoriek komponentov, ktoré sa dali nakúpiť na internete. Celá táto 'sranda' stála slovenských daňových poplatníkov 3,2 milióna eur," konštatoval Galko. Dodal, že výskum zrušil a podal aj trestné oznámenie. To bolo podľa informácií Sme medzičasom už zastavené.

Exminister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) kolegov doplnil, že rozhodnutie Ficovej vlády podporiť rast inovácií bolo správne, keďže Slovensko sa v rebríčkoch inovatívnosti pravidelne umiestňuje na spodných priečkach. "Odznela informácia, že na inovácie pôjde oveľa väčší objem finančných prostriedkov, predovšetkým z eurofondov, ktoré je treba vyčerpať. Rozumný cieľ, ktorý je možné iba podpísať, sa pretavil do absurdnej realizácie, ktorej výsledkom je tento projekt," vyhlásil Miškov.

"Sú tam veci, nad ktorými sa rozumnému človeku musí pozastaviť rozum. Cieľom tohto projektu nie je vytvorenie komplexu mobilného rádiologického laboratória, ale len vytvorenie predpokladov a východísk pre vytvorenie tohto komplexu," upozornil Miškov s tým, že neobstojí ani argument o podpore vytvárania pracovných miest, keďže na základe tohto projektu ich bude vytvorených len šesť.


Podpredseda SAS Juraj Miškov
Foto: TASR

Miškov vyzýva ministra, aby zriadil ministerskú kontrolu


"Hrozím sa toho, že medzi projektmi, na ktoré ministerstvo hospodárstva v prípade podpory inovácií uvoľňuje peniaze, sú ďalšie projekty ako tento. Preto vyzývam pána ministra Malatinského, aby okamžite zriadil ministerskú kontrolu," vyhlásil Miškov, podľa ktorého by sa na kontrole projektov na podporu inovácií mohlo podieľať aj ministerstvo financií.

Zmluvu s Havalcovou MTC podpísala podľa denníka Sme Slovenská inovačná a energetická agentúra, ktorá je dcérskou organizáciou ministerstva. „Všetky otázky, ktoré ste položili ohľadom projektu, máte zodpovedané v zmluve, ktorá je uverejnená na internete,“ reagovala pre denník MTC.

Denník Sme uvádza, že MTC v minulosti uzatvorila zmluvu s bratislavskou firmou DSSI, ktorá je tiež blízka Havalcovi. Za osemdesiattisíc eur si objednala "priemyselný výskum mobilného rádiologického komplexu". "Šéfka predstavenstva MTC Tatiana Svitková neodpovedala na otázku, či si výskum, ktorý ich stál osemdesiattisíc, nechajú preplatiť sumou vyše 600 tisíc eur z eurofondov. Podľa ministerstva hospodárstva je zmluva s DSSI, 'len jednou z mnohých, ktoré prijímateľ v rámci realizácie projektu uzatvoril'. Celková výška príspevku z eurofondov sa tak podľa nich nevzťahuje len na činnosti, ktoré si Havalec kúpil od DSSI, ale na všetky uzatvorené zmluvy s dodávateľmi," uzatvára Sme.

UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať reakciu ministerstva hospodárstva.