Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

R. SULÍK: Postup EÚ za posledných desať rokov je cestou k rozpadu

Predseda SaS Richard Sulík Foto: TASR/Andrej Galica

Europoslanec a predseda SaS Richard Sulík a Poslanec Národnej rady SR a prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška disutovali v dnešnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Bratislava 1. apríla (TASR) – To, ako postupuje Európska únia za posledných desať rokov, je zaručená cesta k rozpadu. Povedal to europoslanec a predseda SaS Richard Sulík v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Podľa Sulíka sa Európska únia potáca od jednej krízy k druhej a keď z nej vystúpia ešte dve či tri krajiny, rozpadne sa.

Slovensko by sa podľa europoslanca nemalo "hrabať" do prvej ligy členských štátov, ktoré chcú čím viac svojich kompetencií odovzdať do Bruselu. "Ženú sa tu do nejakých spojených štátov európskych a čoraz väčšej integrácie. Ja zastupujem voličov, ktorí si nemyslia, že je dobré čoraz viac suverenity odovzdávať do Bruselu," povedal Sulík. Ako tvrdí, harmonizácia daní či prerozdeľovacie kvóty na utečencov znamenajú väčšiu mieru integrácie.

Poslanec Národnej rady SR a prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška vníma budúcnosť únie zložito. "Európska únia je nevyvážená z hľadiska sociálneho i hospodárskeho, a niektoré krajiny nestíhajú udržiavať životnú úroveň svojich občanov," skonštatoval v relácii. Myslí si, že je to čiastočne záležitosť príslušných vlád, ale čiastočne aj politiky Európskej únie. Vo Veľkej Británii podľa jeho slov nespokojnosť krajiny v únii narastala a podobný proces môže nastať aj v iných krajinách.

Podľa Pašku je potrebné otvoriť diskusiu o tom, ktoré kompetencie členských krajín je potrebné Bruselu ponechať. "Pokiaľ Brusel pomôže v správe niektorých záležitostí, tak nie je problém, aby sme sa zhodli na tesnejšej spolupráci. V mnohých veciach nám však robí Brusel problémy, ako aj iným krajinám," podotkol poslanec s tým, že v niektorých oblastiach by potrebovali členské štáty viacej slobody.