Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Sulík: Poliačik je ľavičiar, v Progresívnom Slovensku mu bude lepšie

Na snímke predseda SaS a slovenský europoslanec Richard Sulík Foto: TASR/Michal Svítok

Sulík sa dotkol aj témy schváleného štátneho rozpočtu na budúci rok. Nízky deficit podľa neho vláda dosahuje len preto, že žmýka ľudí.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Líder opozičnej SaS Richard Sulík nevníma odchod Jozefa Mihála či Martina Poliačika zo strany ako jej koniec. Ako tvrdí, niektorí členovia SaS opustili, ďalší noví však do nej vstúpili. V nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V politike zároveň priznal, že ho mrzí odchod Mihála. Nedávneho odídenca Poliačika vníma však ako ľavičiara, ktorému bude v hnutí Progresívne Slovensko lepšie.

"SaS bude teraz hovoriť oveľa viac jednotným jazykom. Martin je ľavičiar, preto odišiel. Ja som liberál a bojujem za slobodu jednotlivca," vyhlásil Sulík. Progresívne Slovensko považuje za ľavicovú stranu. SaS je však podľa neho, naopak, pravicová a liberálna strana, ktorá bojuje za ekonomické a osobné slobody. Sulík tvrdí, že jeho strana vznikla na "zelenej lúke" a istý čas trvalo, aby bola schopná prevziať vládu.

"Trvalo to chvíľu, ale sme poctivo pripravená strana na to, aby sme prevzali zodpovednosť za Slovensko," povedal líder SaS. Najsilnejšia opozičná strana bude mať v apríli v Žiline kongres. Podľa Sulíka od tohto dňa budú pripravení na nové parlamentné voľby, hoci by prišli aj skôr. Opozičné hnutie OĽaNO na čele s Igorom Matovičom považuje v súčasnosti za blízkych a dobrých partnerov pre SaS, čo dokázali aj novembrové voľby do VÚC.

Sulík sa dotkol aj témy schváleného štátneho rozpočtu na budúci rok. Nízky deficit podľa neho vláda dosahuje len preto, že žmýka ľudí. "Oni hovoria, že chcú pomáhať ľuďom, ale k zamestnávateľom sa správajú ako výpalníci," vyhlásil líder SaS. Ako podotkol, minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) predkladá pekné čísla, ale v štátnom záverečnom účte na konci toho rozpočtovaného obdobia to dopadlo výrazne horšie, za čo Slovensko kritizuje aj Európska únia. "Celosvetovej ekonomike sa darí, sme v dobrých časoch, nemajú sa preto robiť nové dlhy, ale prebytky," uviedol Sulík s tým, že ak sa v priaznivom období nešetrí, Slovensko nebude pripravené na prípadnú ekonomickú krízu.

Členstvo Slovenska v Európskej únii považuje Sulík za kľúčové, záujem občanov Slovenska však musí byť podľa neho vždy na prvom mieste.