Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. SULÍK: Žiadna politická sila nepresadzuje homosexuálne manželstvá

Predseda SaS Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa predsedu SaS plánované referendum nič nezmení.

Bratislava 4. januára (TASR) - Žiadna relevantná politická sila nepresadzuje manželstvá pre homosexuálov, ani SaS. Februárové referendum Aliancie za rodinu preto nič nezmení, iba konzervuje existujúce práva. Pre TASR to uviedol predseda SaS Richard Sulík s tým, že on sám sa plebiscitu nezúčastní a neúčasť odporučia liberáli aj svojim voličom.

Z jeho pohľadu ide totiž o šesť miliónov eur vyhodených do vetra. "Rozumel by som tomu, ak by sme my, liberáli, na nich útočili, keby sme tu robili obrovskú kampaň za homosexuálne manželstvá. Ja tiež súhlasím s tým, aby pojem manželstvo ostal rezervovaný pre heterosexuálne páry. Preto máme ako alternatívu registrované partnerstvá pre homosexuálov aj pre heterosexuálov," vysvetlil Sulík.

Šéf liberálov uznáva, že aj referendum SaS v roku 2010 si vyžiadalo financie zo štátneho rozpočtu. "Ale keby bolo úspešné, stalo by sa to, že by sme nemali 150 ale 100 poslancov, ministri by mali lacnejšie autá, boli by voľby cez internet. Teda množstvo reálnych zmien. Aliancia za rodinu ale koná bez zjavnej núdze, bez zjavného dôvodu," odkázal Sulík. Odvolávanie sa aliancie na ohrozenie tradičnej rodiny považuje Sulík za hlúposť. "Nič týmto referendom nezmenia," dodal.



Prezident SR Andrej Kiska vyhlásil referendum na 7. februára 2015. Vyjadrovať sa budeme k otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

K referendu sa vyjadrili aj:
-predseda vlády SR Peter Pellegrini: P. Pellegrini neodporučí ako hlasovať v referende, počká na hlas ľudu
-šéf Mosta-Híd Béla Bugár a predseda KDH Ján Figeľ: J. FIGEĽ: Referendum môže dostať rodinu do centra záujmu spoločnosti


Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí. Otázkami sa zaoberal Ústavný súd SR, jednu z nich označil za protiústavnú, tá v referende odznieť nesmie.



Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť aspoň 50 percent oprávnených voličov.