Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ak bude SaS vo vláde, Richard Sulík chce byť ministrom financií

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR/Branislav Račko

Zároveň sa v tom prípade šéf liberálov vzdá mandátu v Európskom parlamente.

Bratislava 4. januára (TASR) - Pravica vie spolupracovať a ak budú mať pravicové strany po parlamentných voľbách dosť mandátov na to, aby mohla vzniknúť pravicová vláda, tak vznikne. Presvedčený je o tom predseda SaS Richard Sulík. Zopakoval, že ak bude SaS vo vláde, vzdá sa mandátu v Európskom parlamente. Chce byť totiž ministrom, najlepšie financií.

"Ak bude SaS vo vláde, moja osobná ambícia je byť ministrom, podľa možností ministrom financií. Vnímam to ako môj prínos pre slovenskú politiku a rozpočet. Toto urobím napriek tomu, že je to viac roboty a menej peňazí. Ale toto urobím," vyhlásil v koncoročnom rozhovore pre TASR Sulík.

Opozícia vie podľa neho spolupracovať napriek tomu, že trpí dvomi obrovskými problémami. Prvým je roztrieštenosť a druhým chýbajúci líder. Pripomenul, že dnes je v parlamente 12 pravicových strán, z ktorých len päť prešlo riadnymi voľbami (SaS, KDH, Most-Híd, OĽaNO a SDKÚ-DS). Ostatné vznikli tak, že si ich založili odídenci z parlamentných strán a v pléne zostali, lebo sa nevzdali mandátov.

"To sú SKOK, Šanca, NOVA, Sieť, Hlina má stranu, Ritomská má svoju stranu a ešte Kaník dokázal rozbiť atóm a má svoju stranu. Toto je historický rekord, toľko strán v parlamente. A tak to aj vyzerá," zhodnotil Sulík. Roztrieštenosť však vníma aj ako generačnú obmenu. O tom, kto sa dostane do parlamentu, rozhodne podľa jeho slov volič.

Za problém považuje Sulík to, že pravici chýba líder. Nevidí ho ani v Radoslavovi Procházkovi, ktorého #Sieť dosahuje v prieskumoch verejnej mienky zvyčajne najviac preferencií z pravicových strán. "Líder musí byť obľúbený u ľudí, musí mať za sebou veľkú stranu a musí vedieť narábať s mocou. Toto platí na Fica, platilo to na Dzurindu. Momentálne nikto na okolí nespĺňa tieto tri podmienky," povedal pre TASR Sulík.

Procházka podľa neho nevie narábať s mocou. "Takú stranu treba manažovať. On je manažér ako ja ústavný právnik. Nehovorím, že nemôže byť premiér, nech to povedia voliči. Ale on nespĺňa tieto tri podmienky. A nespĺňala ich ani Iveta Radičová. Ona rovnako nevedela narábať s mocou a navyše nemala za sebou ani veľkú stranu," doplnil Sulík.

V súvislosti so spoluprácou SaS a zvyšku pravice uviedol, že SaS je spoľahlivý partner, ktorý od svojho vzniku hovorí jasné nie Smeru-SD. "Ak nás na základe toho vylučujú, tak s tým nemám žiadny problém," poznamenal Sulík. Dodal, že ak by opäť došlo k situácii, že by vládna koalícia chcela poslať Grécku miliardu eur v rozpore s programovým vyhlásením vlády a spojila by hlasovanie o tejto veci s dôverou vláde, SaS by peniaze pre Grécko opäť nepodporila. Ale urobila by to inak ako v čase pádu vlády Ivety Radičovej.

"Ak by sa zas našiel blázon, ktorý by spojil hlasovanie o tomto opatrení s dôverou vláde, odišli by sme pred hlasovaním z rokovacej sály. Všetkým by bolo zrejmé, že to nie je naša hra a som presvedčený, že by to hlasovanie zastavili. Oni len neverili, že my sme kvôli nášmu presvedčeniu ochotní obetovať stoličky. Tu si štandardné strany nevedia predstaviť, že niekomu je vlastné presvedčenie dôležitejšie ako stolička," vysvetlil.