Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Sulík ostane europoslancom, v parlamente ho nahradí J. Cigániková

Na snímke Richard Sulík a Janka Cigániková. Foto: TASR, Facebook

Líder strany SaS už pred voľbami hovoril, že ak by boli súčasťou proreformnej vlády, vzdá sa mandátu europoslanca a bude pôsobiť v slovenskej exekutíve.

Bratislava 14. marca (TASR) - Predseda SaS Richard Sulík definitívne nenastúpi ako poslanec do Národnej rady SR. Potvrdil to dnes pre TASR s tým, že ostane poslancom Európskeho parlamentu. Tieto dve funkcie sú podľa Ústavy SR nezlučiteľné.

Sulík už pred voľbami hovoril, že ak by bola SaS súčasťou proreformnej vlády, vzdá sa mandátu europoslanca a bude pôsobiť v slovenskej exekutíve. "Dnes sa vzdám mandátu poslanca NR SR. Rozhodli sme sa urobiť to, čo je pre SaS najlepšie. Vykonávanie funkcie europoslanca prináša pre SaS hlasy," vysvetlil Sulík.

Šéf liberálov si síce v piatok (11.3.) oficiálne prevzal osvedčenie o zvolení za poslanca NR SR, ale podmienku zloženia ústavou predpísaného sľubu na ustanovujúcej schôdzi parlamentu nesplní a mandátu sa tak neujme. Namiesto Sulíka nastúpi do NR SR Janka Cigániková, ktorá skončila po voľbách (5.3.) na kandidátke SaS prvá pod čiarou.