Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

R. SULÍK: Šanca pre vznik slušnej pravicovej vlády je nízka

Na snímke vľavo Jana Kiššová a predseda SaS Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

Líder strany SaS zároveň uviedol, že zostáva v europarlamente.

Bratislava 14. marca (TASR) - Šanca pre vznik slušnej pravicovej vlády je veľmi nízka. Konštatoval to dnes predseda SaS Richard Sulík, ktorý potvrdil, že sa vzdáva mandátu poslanca NRSR a zostáva europoslancom.

"Spravil som všetko pre to, aby vznikla pravicová slušná vláda. Po včerajšku vieme, že takáto vláda nevznikne. Došlo k dohode strán Smer-SD a SNS na jednej strane a Most-Híd a #Sieť na druhej strane," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Sulík.

Dodal, že zostáva v europarlamente. Strane to podľa Sulíka pomôže a prospeje. Voličov SaS a celej pravice ubezpečil, že zo slovenskej politickej scény sa nevytratí. "Urobím všetko pre to, aby SaS bola razantnou a tvrdou opozíciou voči tomu mačko-psu, ktorý sa nám chystá vládnuť," poznamenal.

Sulík nechce hodnotiť rozhodnutie šéfov Mosta-Híd a #Siete Bélu Bugára a Radoslava Procházku. Naznačil však, že dohody medzi stranami boli zrejme urobené vopred a čakalo sa len na Snem SNS, kde národniari vyhlásili, že pôjdu len so Smerom-SD alebo podporia úradnícku vládu. Tým vylúčili pravicovú koalíciu.

Šéf SaS je presvedčený, že pravicová vláda by bola stabilnejšia ako vláda Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete. "Žiadny poslanec neavizoval, že by odišiel," povedal Sulík s tým, že po vytvorení vlády Smeru-SD odídu zo #Siete Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková, a tak Robert Fico (Smer-SD) nemôže počítať s 85 hlasmi, ale na začiatok možno len s 83. Sulík očakáva, že môžu odchádzať postupne aj ďalší poslanci. "Tí, pre ktorých je vláda so Smerom-SD hanba," uviedol.