Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

R. SULÍK: Verím, že J. Kollár v budúcnosti funkciu podpredsedu prijme

Foto: TASR/Martin Baumann

Na margo odchodov členov zo SaS predseda liberálov poznamenal, že tieto odchody sú neprimerane medializované.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Líder SaS Richard Sulík verí, že jeho stranícky kolega Jozef Kollár v budúcnosti prijme funkciu podpredsedu liberálov, ktorú krátko po kongrese odmietol. Sulík to povedal novinárom s tým, že s Kollárom bude o jeho ďalšom pôsobení v SaS hovoriť na budúci týždeň.

Na otázku, prečo sa doteraz nestretli, šéf SaS odvetil, že Kollár nemal čas. "Budem hlavne počúvať, aké má on predstavy. Ja mám vôľu spojiť rôzne názorové prúdy a dosiahnuť čím väčší prienik, preto som aj Jozefovi ponúkol miesto podpredsedu," vysvetlil Sulík.

Na margo odchodov členov zo SaS, ku ktorým dochádza priebežne po tom, ako miesto straníckeho lídra obhájil Sulík, predseda liberálov poznamenal, že tieto odchody sú neprimerane medializované. "Aj z iných strán odchádzajú ľudia a nepíše sa o každom členovi. Tu poniektorí nevedeli uniesť prehru Jozefa Kollára a dávajú si mimoriadne záležať na tom, aby sa o každom jednom členovi písalo. Celkovo odišli možno asi štyri percentá členov. Máme ich 280, z toho ich odišlo asi 13, 14 či 15. SaS v tomto momente ale eviduje niekoľko žiadostí nových členov, preto nevnímam túto situáciu nejako dramaticky," povedal Sulík.


R. Sulík priznáva, že odchody zo strany súvisia s jeho zvolením


Zároveň priznáva, že aktuálne odchody súvisia s tým, že na kongrese uspel on a nie Kollár. "Vždy budú nejakí členovia prichádzať a odchádzať, strana je živý organizmus. Áno, teraz to súvisí s voľbou predsedu, ale vždy to súvisí s niečím. Sú ľudia, ktorí nevedia uniesť prehru," myslí si.

Či odíde aj Kollár so skupinou svojich podporovateľov, nevie. "Toto je otázka na nich, ale SaS nestojí na jednotlivcoch, ale na hodnotách. Máme jasnú víziu, najlepší program, to sú veci, ktoré nikto nespochybňuje. To, že niektorí odídu a iní zase prídu, nemyslím si, že by to nejako narušilo chod strany," podotkol. Za predčasnú označil otázku, či predsedom poslaneckého klubu SaS ostane Juraj Miškov, ktorý pred kongresom podporoval Kollára.

Jozef Kollár pre TASR uviedol, že on na stretnutie so Sulíkom pôjde s tým, aby sa dozvedel, ktoré z kľúčových bodov jeho volebného desatora si vie šéf SaS osvojiť. "Považujem za kľúčové získať uveriteľný dôkaz o tom, ktoré z bodov je pripravený si osvojiť z môjho programu. To je alfa a omega hľadania odpovede, či sa naše cesty rozídu alebo nie," vysvetlil Kollár. Na margo ponuky podpredsedníckej funkcie zdôraznil, že v strane pracoval dosť usilovne a lojálne štyri roky bez toho, aby bol podpredsedom. "Mne nejde o stoličky," povedal.

V súvislosti s odchodmi viacerých členov Kollár naznačil, že Sulík situáciu zľahčuje. "Dnes už nie je vhodné vnímať ľudí ako čísla. Treba sa zamýšľať nad tým, kto odišiel. To sú dosť kľúčoví ľudia strany. Netreba ich vnímať ako jednotky a nuly. Dôležité je, že skoro polovica členskej základne má diametrálne odlišný názor na smerovanie strany. Nezjednodušoval by som to," odporučil.

SaS prišla po kongrese o niekoľko členov z regiónov, zo strany odišli aj exposlanci Jaroslav Suja a Kamil Krnáč, bývalý poradca exministra práce Jozefa Mihála Xaver Gubáš či bývalý kancelár Národnej rady SR Michal Nižňan. Ako dôvod uviedli nespokojnosť so smerovaním strany.

O odchode uvažuje aj Sulíkov konkurent v boji o kreslo predsedu Jozef Kollár či poslanec Daniel Krajcer. Obaja zvažujú všetky možnosti. Reagovali tak na odvolanie Juraja Miškova z postu podpredsedu na návrh Sulíka, čo Kollárovi podporovatelia považujú za čistky v strane. Sulík odmieta, že "krágľuje" Kollárových prívržencov. Tvrdí, že má záujem o spoluprácu a aj preto ponúkol post podpredsedu strany Kollárovi. Ten to síce odmietol, ale Sulík uviedol, že ponuka trvá.