Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R.Sulík: Terorista si nebude vybavovať zbrojný pas

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR/Branislav Račko

Európska komisia by nemala obmedzovať slobodu vlastniť zbraň osobám, ktoré sa chcú brániť pred útokmi, myslí si Sulík.

Bratislava 29. februára (TASR) - Európska komisia (EK) by mala radšej pracovať na ochrane vonkajších hraníc, odkiaľ nekontrolovane prúdia strelné zbrane, ktoré sa dostávajú len na čierny trh a nie odzbrojovať slušných občanov, ktorí zbrane majú v legálnej držbe. Domnieva sa predseda SaS a europoslanec Richard Sulík. EK v reakcii na novembrové teroristické útoky v Paríži chce značne obmedziť držanie legálnych zbraní občanov EÚ.

"Európska komisia by nemala obmedzovať slobodu vlastniť zbraň osobám, ktoré sa chcú brániť pred útokmi, používajú zbrane na šport, či poľovanie alebo iným legálnym spôsobom. Príslušné povolenia nie je jednoduché získať a terorista si nebude vybavovať za účelom spáchanie teroristického trestného činu zbrojný pas,"
uviedol dnes Sulík.

Okrem iného EK navrhuje zákaz držby veľkého percenta poloautomatických zbraní. "Neexistujú pritom žiadne relevantné štatistiky, štúdie, ani posúdenie ich vplyvov," uviedol ďalej Sulík s tým, že podľa jeho názoru sama komisia priznala nedokonalosť návrhu, nakoľko posúdenie niektorých zbraní, ktoré majú byť zakázané nie je založené na objektívnych kritériách.

Podľa slov Andreja Králika, vedúceho tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, cieľom opatrení navrhovaných Európskou komisiou nie je kriminalizovať držiteľov legálnych zbraní. Cieľom je sťažiť prístup zločincom a teroristom k najnebezpečnejším druhom strelných zbraní. Mala by sa zlepšiť vysledovateľnosť strelných zbraní a posilniť spolupráca medzi členskými krajinami. "Možno súhlasiť s názorom, že na terorizmus sa spravidla nepoužívajú legálne zbrane. Problémom sú však z pohľadu EK deaktivované zbrane. Podľa súčasných pravidiel, platných vo väčšine členských krajín, deaktivované zbrane nie sú považované za zbrane, ale za kus kovu či atrapy. Obchoduje sa s nimi bez akéhokoľvek dohľadu. V minulosti sme, žiaľ, boli svedkami toho, že na teroristické útoky boli použité zbrane, ktoré boli v jednom členskom štáte deaktivované, následne boli odpredané do iného štátu ako 'atrapy', avšak potom boli opätovne sfunkčnené ako automatické zbrane. Tieto atrapy sú vymazané z úradných registrov a ak sa nimi spácha zločin, sú nevysledovateľné, rovnako ako nie je vysledovateľný ich súčasný vlastník, či predchádzajúci vlastníci. Preto sa na európskej úrovni nastavujú nové spoločné štandardy pre účinnú deaktiváciu strelných zbraní. Ani tá však neznamená úplnú garanciu, že sa zbraň alebo jej súčasti opätovne nesfunkčnia. EK preto v záujme bezpečnosti občanov navrhuje zákaz držby najnebezpečnejších druhov zbraní," uviedol v polovici februára pre TASR A. Králik.