Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Sulík: Vstup do EÚ bol správny, ale treba bojovať za záujmy krajiny

Na snímke predseda SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie po stretnutí s lídrami opozičných strán 10. apríla 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Ak by sa dnes, za súčasných problémov únie, Slovensko rozhodovalo, či vstúpiť do EÚ alebo nie, Sulík by bol za vstup.

Bratislava 1. mája (TASR) - Vstup Slovenska do Európskej únie bol jednoznačne správny, v Bruseli však treba oveľa viac bojovať za záujmy Slovenska. Pri príležitosti 9. výročia vstupu SR do únie to pre TASR povedal predseda SaS Richard Sulík, ktorý sa sám označuje za eurorealistu.

Ak by sa dnes, za súčasných problémov únie, Slovensko rozhodovalo, či vstúpiť do EÚ alebo nie, Sulík by bol za vstup. "Ale pri vyjednávaní treba oveľa viac hájiť záujmy Slovenska," poznamenal. Dodal, že vstup Slovenska bol "vykúpený maximálnymi možnými ústupkami".

Podľa Sulíka nešlo pri prístupových rokovaniach o vyjednávanie, ale o "prístupový diktát zo strany Bruselu". Šéf liberálov poukázal napríklad na "fakticky zlikvidované poľnohospodárstvo". Do takéhoto stavu sa podľa neho dostalo pre Brusel a jeho smernice.

Hlavným vyjednávačom Slovenska s EÚ bol súčasný šéf KDH Ján Figeľ, ktorý neskôr pôsobil aj ako eurokomisár. Slovensko sa stalo členským štátom Európskej únie pred deviatimi rokmi, 1. mája 2004. Cesta SR do únie sa začala po zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a vzniku samostatnej Slovenskej republiky (SR) v roku 1993. Prvé voľby 14 slovenských europoslancov sa uskutočnili 13. júna 2004.