Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

R.SULÍK: Vyjednávaniam o VÚC sa budem venovať osobne

Richard Sulík Foto: TASR/Michal Svítok

Strana SaS nebude mať kandidáta na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Oznámil to 9. apríla na tlačovej konferencii šéf liberálov Richard Sulík.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Vyjednávaniam o koalíciách pre voľby do vyšších územných celkov (VÚC) sa bude venovať predseda SaS Richard Sulík osobne. V reakcii na dnešné rozhodnutie Juraja Miškova (SaS) vzdať sa pozície šéfa vyjednávacieho tímu v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) to pre TASR vyhlásil Sulík.

"Voľby do VÚC majú pre nás vysokú prioritu. Vyjednávaniam sa preto budem venovať osobne, vždy, keď mi na to ostane čas, a to vo všetkých krajoch," povedal s tým, že napríklad v Banskej Bystrici sa už do rozhovorov zapojil. "Voľby sú o pol roka, kongres skončil a treba začať pracovať," povedal.

Na argumenty Daniela Krajcera a Juraja Miškova, podľa ktorých svojim vyjadrením o tom, že SaS nebude mať svojho kandidáta na predsedu BSK poškodil vyjednávaciu pozíciu strany reagoval Sulík stručne: "Je to také bla - bla - bla."

Poslanec SaS Juraj Miškov odstúpil z pozície šéfa vyjednávacieho tímu SaS v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) a vzdal sa aj funkcie bratislavského tútora v Republikovej rade. "Pred hodinou som poslal Republikovej rade informáciu, že odstupujem z pozície tútora a pozície šéfa vyjednávacieho tímu," povedal pre TASR Miškov.

Dôvodom jeho rozhodnutia je včerajšie (9.4) vyhlásenie lídra SaS Richarda Sulíka, podľa ktorého strana nebude mať kandidáta na predsedu BSK. "Ťažko sa hrá, keď vám predseda strany jedným vyhlásením vyfúkne z ruky žolíka," poznamenal Miškov. SaS totiž mala možnosť postaviť do volieb predsedu BSK Daniela Krajcera, ktorý by vzhľadom na osobnú popularitu nebol bez šancí na zvolenie. Strana však bola ochotná vzdať sa tejto možnosti výmenou za kompenzáciu v podobe sedemnástich poslaneckých mandátov na koaličnej kandidátke.

Sulík však možnosť postaviť vlastného kandidáta vylúčil skôr, ako bola dosiahnutá definitívna dohoda pravicových strán v BSK. "Keď som to včera počul, skoro som odpadol," povedal Miškov s tým, že Sulík spochybnil vyjednávaciu pozíciu, ktorú on pripravoval pol roka. "Práve dnes o desiatej sme mali mať rokovanie," poznamenal na margo pripravovanej pravicovej koalície v Bratislave Miškov.

Sulíkove vyjadrenie kritizuje aj Daniel Krajcer. "Opäť to bol príklad, že Richard robí politiku sám. Vyhlásil to bez mandátu akéhokoľvek orgánu SaS. Poškodil vyjednávaciu pozíciu SaS," vyhlásil Krajcer.

Strana SaS nebude mať kandidáta na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Oznámil to 9. apríla na tlačovej konferencii šéf liberálov Richard Sulík.

Jozef Kollár, s ktorým Sulík rokoval o možnom prieniku ich názorov, povedal, že stratégia pre jesenné regionálne voľby je schválená. Nevylúčil však, že môže prísť k istým zmenám. Tie by súviseli s jeho odchodom zo strany. Naďalej ho zvažuje, keďže ako tvrdí, medzi jeho a Sulíkovými názormi nie je možný prienik.