Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Bratislava je stredobodom európskej diplomacie, hostí lídrov EÚ

Na snímke premiér SR Robert Fico poskytuje rozhovor novinárom počas príchodu na rokovanie na Bratislavskom hrade. V Bratislave dňa 16. septembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Hlavné mesto Slovenska dnes hostí po prvýkrát lídrov zo všetkých členských krajín EÚ okrem Veľkej Británie.

Bratislava 16. septembra (TASR/Tablet.TV) – Začína sa hovoriť o Bratislavskom procese, čo je veľmi dôležité, pretože summit sa takto dostane do politických dejín EÚ. Slovenský premiér Robert Fico to vyhlásil na kontrolnom dni pred začiatkom tohto významného podujatia. Hlavné mesto Slovenska dnes hostí po prvýkrát lídrov zo všetkých členských krajín EÚ okrem Veľkej Británie.

"Je to summit, ktorý by som nazval summit - sebareflexia, summit - hľadanie východísk. Tento Bratislavský proces by mal pokračovať na Malte a potom na jar v Ríme, kde sa budú konať oslavy výročia podpisu Rímskych zmlúv," uviedol Fico.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák informoval, že na summit sa zaregistrovalo 343 delegátov, 1350 novinárov, z toho 1100 zahraničných. "Zhruba 500 dodávateľov sa podieľa na zabezpečení fungovania tohto podujatia. Bude tu 75 tlmočníkov a niekoľko desiatok osobných strážcov. Toto podujatie nemá na Slovensku obdobu, môže sa porovnávať iba so summitom Bush-Putin,“ povedal.

Bratislava je dnes podľa jeho slov nielen hlavným mestom Európy, ale mestom, na ktoré sa upiera pozornosť celého sveta. Dokazujú to podľa neho akreditovaní novinári z celého sveta - zo Spojených štátov, Mexika, Južnej Afriky i z Japonska.

"Našou úlohou je byť hostiteľmi, vytvoriť dôstojné podmienky preto, aby mali lídri možnosť v pokoji rokovať a hovoriť o budúcnosti Európskej únie. Robili sme všetko preto, aby sme takého podmienky vytvorili," dodal šéf rezortu diplomacie.

Najvýznamnejšou úlohou summitu podľa slovenského premiéra je zastaviť vlnu pesimizmu a súčasne eliminovať riziko ďalšej možnej série referend alebo pokusov o oslabovanie. "Ak odštartujeme v Bratislave proces a povieme si, že EÚ je jedinečný projekt, na ktorom nám záleží, rovnako si priznáme nejaké chyby a súčasne pomenujeme konkrétne témy, na ktoré sa chceme v nasledujúcich mesiacoch sústrediť, tak to bude mimoriadne úspešný summit," konštatuje Fico.


Zároveň upozorňuje na to, že lídri musia hovoriť o tom, čo dnes ľudí najviac zaujíma. "Bude to predovšetkým téma bezpečnosti, nielen v duchu migrácie a terorizmu, ale aj ekonomickej a sociálnej. Budeme hovoriť o novom postavení Európskej únie ako svetového hráča, pokiaľ ide o globálnu politiku. Budeme hovoriť o nových formách komunikácie, pretože ako keby sa Únia ako celok nevedela predať," informuje premiér.




Podľa neho sa dá predpokladať, že diskusia bude aj kritická. "Veď inak by to nemalo význam. My nepozývame premiérov a prezidentov na výlet, my ich pozývame na veľmi vážnu diskusiu. Áno, môžeme očakávať, že budú aj vyjadrenia a diskusia, ktorá bude veľmi tvrdá," upozorňuje Fico.

On sám by prijal, ak by do sveta vyslali tzv. Bratislavský list, proces, memorandum, ktoré pomenuje fakt, že stojíme za Európskou úniou, nič lepšie nemáme, a že je to mimoriadne pozitívny projekt, čoho príkladom je podľa neho aj Slovensko.

Minister Lajčák upozornil na výnimočnosť summitu. "Summit je historický aj tým, že doteraz sa lídri stretávali v Bruseli, aby riešili otázky finančnej krízy, bezpečnosti, migrácie. Toto je prvýkrát za desať rokov, čo sa stretávajú mimo Bruselu, prvýkrát vo formáte 27 a prvýkrát, čo sa budú venovať Európskej únii ako takej," vysvetľuje.



Lídri budú rokovať na Bratislavskom hrade a neformálny obed si dajú na lodi. Bratislavský summit by mal byť akýmsi počiatkom procesu, ktorý bude prebiehať šesť mesiacov. Vrcholiť by mal v marci pri príležitosti osláv 60. výročia Rímskych zmlúv. Ako už viacerí predstavitelia avizovali, summit by mal byť vhodným priestorom na diskusiu lídrov o tom, kde sa momentálne EÚ nachádza a kam sa má uberať.

Počas prvého pracovného stretnutia sa lídri budú venovať diagnóze, kde sa momentálne EÚ nachádza. Počas pracovného obeda na lodi budú rozoberať problematiku brexitu a v rámci tretej časti rokovania bude diskusia venovaná konkrétnym krokom počas nasledujúcich šiestich mesiacov.



Všetko o SUMMITE v Bratislave nájdete TU.