Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ľ. Kaník: Fico potvrdil v Bruseli úlohu Trójskeho koňa ruských záujmov

Predseda poslaneckého klubu opozičnej SDKÚ- DS Ľudovít Kaník Foto: TASR/Pavel Neubauer

Premiér po mimoriadnom summite vyhlásil, že si v mene svojho kabinetu vyhradzuje právo odmietnuť také návrhy na sankcie EÚ, ktoré by mohli poškodzovať národné záujmy Slovenska.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) potvrdil na mimoriadnom summite európskych lídrov v Bruseli svoju úlohu Trójskeho koňa ruských záujmov v rámci Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

"Spochybňovaním ruskej agresie rozbíja jednotu EÚ v snahe zastaviť agresiu Ruska. SDKÚ-DS odmieta takúto politiku a žiada vládu, aby vyjadrila voči Rusku nekompromisné stanovisko a podporila rázne kroky EÚ, ktoré majú za cieľ zastaviť agresiu Putinovej politiky," tvrdí Kaník. Dodal, že politika pasivity Roberta Fica stojí v protiklade s tradíciami Slovenského národného povstania, ktoré sme si nedávno pripomínali. "Pretože zlu a agresii sa treba vždy postaviť na odpor. Pokiaľ to neurobíme, zlo sa bude šíriť ďalej," povedal.

Predseda vlády SR Fico po summite vyhlásil, že si v mene svojho kabinetu vyhradzuje právo odmietnuť také návrhy na sankcie Európskej únie, ktoré by mohli poškodzovať národné záujmy Slovenska. "Oficiálne som na zasadnutí povedal, že ak budú predložené ďalšie sankcie, v mene vlády SR si vyhradzujem právo odmietnuť niektoré, ktoré by poškodzovali národné záujmy SR," povedal s tým, že podobný názor má aj český premiér Bohuslav Sobotka. "Budeme koordinovať postup," poznamenal Fico. Sankcie podľa neho nikam nevedú.