Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Susko: S pribúdajúcim časom klesá šanca vyšetriť násilné skutky

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Skonštatoval to v Národnej rade (NR) SR počas diskusie o skrátenom legislatívnom konaní pri novele Trestného zákona.

Bratislava 27. februára (TASR) - S pribúdajúcim časom priamoúmerne klesá aj šanca objasniť násilné trestné činy, ako je napríklad znásilnenie. Skonštatoval to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) v Národnej rade (NR) SR počas diskusie o skrátenom legislatívnom konaní pri novele Trestného zákona.

"Možnosť objasnenia týchto otrasných skutkov priamoúmerne klesá s pribúdajúcimi rokmi," podčiarkol Susko. Podotkol, že aj mnohí sudcovia sa vyjadrujú, že lehota, keď možno takéto skutky objasniť, sa počíta v dňoch. Po určitom čase podľa neho už len ťažko zohnať potrebné dôkazy. Argumentuje aj štatistikami o tom, že viac ako 50 percent prípadov sa podarí objasniť v roku, keď sa skutok stal, ak je okamžite nahlásený. Tvrdí, že aj podľa odborníkov sú prípady s pribúdajúcim časom len tvrdenie proti tvrdeniu.

Minister zároveň tvrdí, že o zmenách diskutovali s odborníkmi. Vyplynulo z toho podľa jeho slov, že skrátené lehoty nie sú problém. Podotkol, že zo strany opozície sa šírili polopravdy v súvislosti s pôvodnou "veľkou" novelou Trestného zákona, ktorá premlčacie lehoty skrátila. Odmieta preto vyvolávanie strachu v spoločnosti, že trestné činy nebudú vyšetrené. Verí, že aj poslancom ide o vec a nie o politikárčenie pri aktuálne predloženej právnej úprave.