Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Štatistici zverejnili hlasy všetkých kandidátov na primátorov krajov

Členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy vo volebnej miestnosti v Komárne po skončení Volieb do orgánov samosprávy obcí 2018 v sobotu 11. novembra 2018. Foto: TASR - Milan Drozd

Pôvodne mali byť dáta o kandidátoch, umiestnených na ďalších miestach v súperení o post primátora, zverejnené len za Bratislavu a Košice.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) mimoriadne sprístupnil médiám mená a počty získaných hlasov všetkých kandidátov na post primátora v ôsmich krajských mestách už v priebežnej fáze publikovania výsledkov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

„V priebehu volebnej noci sme mimoriadne rozhodli poskytnúť rozšírené dáta za ostatných šesť krajských miest, aby mali zverejnené dáta v rovnakom rozsahu, ako majú Košice a Bratislava. Ide o poradie aj na ďalších miestach za víťazom v súboji o post primátora," zdôvodnil predseda ŠÚ SR Alexander Ballek. Úrad tak podľa neho reagoval na požiadavku médií a verejnosti ukázať poradie a rozdiely v počte hlasov medzi víťazmi a ďalšími neúspešnými kandidátmi.

Ako uviedla Morháčová, pôvodne mali byť dáta o kandidátoch, umiestnených na ďalších miestach v súperení o post primátora, zverejnené len za Bratislavu a Košice, ostatných šesť krajských miest malo mať tieto informácie zverejnené až v definitívnych výsledkoch. "Tie bude ŠÚ SR publikovať bezprostredne po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán, v nedeľu na obed alebo krátko popoludní,” uzavrela hovorkyňa ŠÚ SR.