Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Šutaj-Eštok: I. Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť za únik informácií

Na snímke predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan. Foto: TASR - František Iván

Či by Fiačan mal priamo odstúpiť, ako ho k tomu vyzval predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), minister nekonkretizoval, formu konzekvencie necháva na šéfa súdu.

Bratislava 6. marca (TASR) – Predseda Ústavného súdu (ÚS) Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť za únik informácií, týkajúci sa rozhodnutia o pozastavení časti novely trestného zákona. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj- Eštok (Hlas-SD). Vyhol sa však odpovedi, či by tou zodpovednosťou mala byť priamo abdikácia.

"Evidujem, že došlo k úniku informácií a rozhodnutie ÚS sa skôr dostalo k médiám ako k dotknutým stranám. Považujem to za neštandardné a myslím si, že pán predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť v rámci inštitúcie a zistiť, kto je za únik informácie vinný," uviedol Šutaj Eštok. "Nepamätám si, že by v minulosti mal ÚS takéto problémy, že by unikali rozhodnutia ešte skôr, ako boli doručené," dodal. Či by Fiačan mal priamo odstúpiť, ako ho na to vyzval predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), minister nekonkretizoval, formu konzekvencie necháva na šéfa súdu. "Sám vie, že nie je v poriadku, ak sa takéto veci stávajú," doplnil.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) necháva v prípade vyvodenia zodpovednosti za únik informácií rozhodnutie na predsedovi ÚS. Zdôrazňuje však, že aj samotný únik informácií vyvolal pochybnosti o tom, akým spôsobom súd rozhodoval. Fiačanove stredajšie vysvetlenia číta Takáč ako logické vyviňovanie sa z toho, čo sa stalo, jeho pochybnosti to však nerozptýlilo. "Pre mňa ako človeka, ministra zatiaľ ÚS nevyvrátil pochybnosti, ktoré mám," skonštatoval.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) je presvedčený, že ÚS svojím rozhodnutím poprel predchádzajúce rozhodnutia. "Ak sa doteraz vyjadroval, že sa nemôže vyjadrovať k zákonom, ktoré neboli zverejnené, tak teraz vlastne urobil niečo, čo je očividne v protiklade k tomu, ako to vyhodnocovali v minulosti," povedal na adresu rozhodnutia ÚS po rokovaní vlády. V postupe ÚS vidí politický podtón. "Nech si s tým rozhodnutím žijú, na serióznosti im to však nepridalo," upozornil. Podporuje zároveň to, aby v súčasnej situácii vláda prikročila k novej novelizácii Trestného zákona.

Premiér v utorok (5.3.) vyhlásil, že predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Urobil tak v reakcii na rozhodnutie ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov. Dodal tiež, že nový prezident krajiny by mal túto zodpovednosť voči predsedovi ÚS vyvodiť. Niekto podľa premiéra musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám.