Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Začala sa súťaž na pamätník Novembra '89, bude stáť na Námestí slobody

Na snímke námestník primátora Bratislavy Ján Budaj. FOTO TASR/Michal Svítok

Súťaž vyhlásila iniciatíva, ktorej štatutárom je námestník primátora Bratislavy Ján Budaj.

Bratislava 21. júla (TASR) – Tri mesiace budú mať záujemcovia na to, aby pripravili súťažné návrhy na podobu nového Pamätníka demokratickej revolúcie z novembra 1989. Iniciatíva s rovnomenným názvom, ktorej štatutárom je námestník primátora Bratislavy Ján Budaj, vyhlásila ideovo-výtvarnú súťaž na toto dielo.

Návrhy iniciatíva prijíma do 17. októbra. Pamätník by mal stáť na Námestí slobody. Takéto umiestnenie v máji tohto roku odsúhlasili poslanci mestského zastupiteľstva v Bratislave. „Vybudovanie pamätníka podporuje aj mesto a poslanci mestského zastupiteľstva,“ priblížila poradkyňa námestníka primátora Monika Bandúrová.

Súťažné projekty posúdi odborná porota, na čele ktorej je výtvarník a jeden z aktérov Novembra '89 Jozef Jankovič. Posudzovať budú vystihnutie idey, výtvarnú kvalitu návrhu pamätníka, estetickosť urbanisticko-architektonického umiestnenia, ale aj trvalú udržateľnosť realizovaného vzhľadu diela, uvádza sa na webovej stránke Bratislavy, kde sú súťažné podmienky zverejnené.

Pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie organizátori súťaže usporiadajú verejnú prezentáciu ocenených návrhov, ku ktorým sa bude môcť vyjadriť aj verejnosť. Práce budú predstavené priamo na mieste budúceho pamätníka, výstava by mohla trvať až do konca roka.

Spôsob, akým sa verejnosť do rozhodovania o podobe pamätníka zapojí, zverejnia organizátori súťaže neskôr. Účasť občanov na rozhodovaní o podobe pamätníka je podľa Jána Budaja dobrým spôsobom sprítomnenia udalostí, od ktorých uplynie tento rok štvrťstoročie. Členom iniciatívy je okrem neho aj kňaz Anton Srholec a ďalší protagonisti Novembra '89.

Okrem ideového návrhu pamätníka organizátori súťaže očakávajú, že autor navrhne aj väzbu na existujúce prostredia. Tvorcovia nie sú pri tvorbe návrhov limitovaní žiadnym finančným stropom, vysvetlila Bandúrová s tým, že dopredu nie je určené, koľko bude výstavba pamätníka stáť. Samotná realizácia bude podľa nej potom závisieť od toho, aké dielo v súťaži uspeje. Nie je preto zatiaľ možné povedať, kedy by mohol byť pamätník odhalený.

Okrem Jankoviča sú členmi poroty literárna teoretička Mária Bátorová, novinár a dramatik Eugen Gindl, profesor VŠUP Praha Kurt Gebauer, architekt Peter Gero, teoretičky umenia Petra Hanáková a Mira Keratová, historička Mária Filková, hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad, predseda Slovenskej výtvarnej únie Pavol Kráľ a výtvarník Rudolf Sikora.