Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

S.VALLO: Slovensko by malo viac využiť to, čo má, len o tom nevie

Slovenský veľvyslanec v Belgickom kráľovstve Stanislav Vallo. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v poslednej relácii relácii CD Klub v roku 2016 bol slovenský veľvyslanec v Belgickom kráľovstve Stanislav Vallo.

Bratislava 22. decembra (TABLET.TV) – Ostatný rok sa pre Slovenskú republiku niesol predovšetkým v duchu slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pri tejto príležitosti sa naša krajina stala stredobodom celosvetovej pozornosti. Uskutočnilo sa niekoľko formálnych i neformálnych pracovných stretnutí, kongresov, sumitov, ale aj kultúrno-spoločenských podujatí, a to pri rovnakej príležitosti – nášho predsedníctva v Rade EÚ.

Jedným z hlavných organizátorov a usporiadateľov podujatí s kultúrnym a estetickým nádychom je Stanislav Vallo, ktorý sa organizačne podieľal aj na nedávnom vianočnom koncerte, počas ktorého v jednom z centrálnych chrámov v Belgicku zazneli vianočné koledy zo všetkých členských štátov Európskej únie. Podľa Valla išlo o podujatie s vysokou umeleckou kvalitou.

V rozhovore s Pavlom Demešom, okrem iného, Vallo prezradil, do akej miery sa zaslúžil aj o to, aby bol tohtoročný symbol Vianoc, vianočný stromček v Bruseli na námestí Grand Place, práve zo Slovenska. Opísal, za akých okolností sa tak stalo a faktom zostáva, že je tomu tak aj vďaka tohtoročnému predsedníctvu Slovenska v Rade EÚ. Podľa jeho slov, impozantnosť slovenskej jedličky z Horných Orešian pri Trnave udrela do očí všetkým, tamojším obyvateľom i zahraničným návštevníkom hlavného mesta Európy.



Z pohľadu využitia nášho kultúrneho dedičstva a potenciálu sa Vallo domnieva, že Slovensko ani zďaleka nevyužíva všetky príležitosti, ktoré má. Príležitosti, o ktorých ani o nich nevieme. „Veľmi rád kultúrne šokujem,“ vyjadril sa a prezradil niektoré z kultúrno-historických faktov, o ktorých Slováci doposiaľ možno ani len nepočuli.

Pozrite si posledné vydanie relácie CD Klub s Pavlom Demešom a jeho hosťom.