Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Svätá omša a pohrebné obrady za V. Jukla budú 8. mája v katedrále

V utorok 1. mája zomrel 87-ročný katolícky kňaz, generál takzvanej podzemnej cirkvi a disident z obdobia komunizmu v bývalej ČSSR Vladimír Jukl (na snímke pár dní pred smrťou, 25. apríla 2012). Foto: Pavol Demeš

Vladimír Jukl bude pochovaný na bratislavskom cintoríne v Slávičom údolí vedľa svojich príbuzných.

Bratislava 2. mája (TASR - Vo veku 87 rokov zomrel 1. mája katolícky kňaz Vladimír Jukl. Svätú omšu s pohrebnými obradmi bude celebrovať bratislavský arcibiskup a metropolita Mons. Stanislav Zvolenský v utorok 8. mája o 12.00 h v Katedrále - Dóme sv. Martina v Bratislave.

Vladimír Jukl bude pochovaný na bratislavskom cintoríne v Slávičom údolí vedľa svojich príbuzných, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Z iniciatívy Fóra kresťanských inštitúcií (FKI), ktorého bol zosnulý Vladimír Jukl členom, sa už v deň jeho smrti uskutočnila modlitba sv. ruženca a zapálenie sviečok pri Pamätníku sviečkovej manifestácie v Bratislave. Modlitebné stretnutia sa tam budú konať až do pohrebu každý deň o 21.00 h.

Galéria: Vladimír Jukl pár dní pred smrťou




Vladimír Jukl sa narodil v roku 1925 v Bratislave, kde prežil väčšiu časť svojho života. Stal sa členom spoločenstva Rodina, kde sa v roku 1943 zoznámil s kňazom a profesorom Tomislavom Kolakovičom. V tomto spoločenstve sa mladí vysokoškoláci zaoberali podrobnejším štúdiom ruštiny a východnej liturgie a filozofie. Spolu chceli nadviazať spoluprácu s vedúcimi ruskými činiteľmi a tak pomôcť katolíckej cirkvi v Sovietskom zväze. V roku 1944 sa zúčastnili na Slovenskom národnom povstaní a hoci neorganizovali odboj, boli nútení sa skrývať v horách.

Po povstaní Vladimír Jukl začal s priateľom Silvestrom Krčmérym študovať na vysokej škole v Prahe. Tam spoločne rozvinuli hnutie laického apoštolátu, tzv. katolícku akciu a naďalej spolupracovali s pátrom Kolakovičom, čo bolo hlavným dôvodom ich štvortýždňového zatknutia a vyšetrovania Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). O päť rokov neskôr sa začala ŠtB opäť špeciálne zaoberať spoločenstvom Rodina. Juklovi a Krčméryho priatelia boli postupne zatýkaní. Jukla zatkli v auguste 1951. Po mučení a desaťmesačnej samoväzbe bol ako 27-ročný odsúdený za velezradu na 25 rokov väzenia. Na slobodu sa dostal podmienečne v roku 1965. Vo väzení strávil 13 rokov, šesť mesiacov a deväť dní. Ostatní členovia spoločenstva Rodina boli odsúdení spolu na viac ako tisíc rokov.

V roku 1966 založil Jukl s Krčmérym prvý vysokoškolský krúžok tajnej cirkvi. V roku 1968 bol prepustený na slobodu tajný biskup Korec. Po jeho odobrení Jukl a Krčméry postupne vybudovali na každej bratislavskej fakulte a v každom ročníku krúžok tajnej cirkvi.

V roku 1971 bol Vladimír Jukl tajne vysvätený za kňaza, informovala TK KBS.