Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Švecová je spokojná s rekonštrukciou prác budovy na Klobúčnickej ulici

Na archívnej snímke predsedníčka Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Daniela Švecová. Foto: TASR - Martin Baumann

Tento historický objekt by sa mal stať sídlom vedenia Najvyššieho súdu SR.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Predsedníčka Najvyššieho súdu SR (NS SR) Daniela Švecová je spokojná s postupom prác pri rekonštrukcii budovy na Klobučníckej ulici. Tento historický objekt by sa mal stať sídlom vedenia NS SR.

Švecová absolvovala vo štvrtok (5. 9.) kontrolný deň v budúcom sídle vedenia inštitúcie. "Téma vlastného sídla NS SR bola a je pre mňa nesmierne dôležitá. Preto ma teší, že okrem budovy na Župnom námestí, ktorá by sa po odsťahovaní Ministerstva spravodlivosti mala stať sídlom NS SR, disponujeme aj týmto unikátnym priestorom," skonštatoval Švecová.

NS SR získala od apríla minulého roka časť budovy na Klobučníckej ulici č. 7 bezodplatne do správy. Kancelária NS SR začala objekt rekonštruovať v súlade so zásadami pamiatkovej ochrany v rýchlom čase. Ide hlavne o stavebné práce, ktoré vyriešia problém zatekania do budovy, keďže poruchy spôsobené zatekaním predstavujú vážne statické narušenie nosných konštrukcií stropov.

Budova na rohu Klobučníckej ulice a námestia SNP sa nachádza v pamiatkovej zóne CMO – Bratislava – Staré mesto a je zapísaná do zoznamu štátnych nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Nenachádza sa už v žiadnom inom ochrannom pásme. Ide o neoklasicistický trojposchodový objekt palácového typu postavený v rokoch 1910 – 1912 viedenským architektom N. Katserom.