Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

I. ŠVEJNA: V druhom pilieri je potrebné urobiť tri dôležité zmeny

Na snímke Ivan Švejna Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podpredseda strany Most-Híd si tiež myslí, že prvý pilier nebude môcť zabezpečiť dôstojnú starobu pre ľudí, ktorí sú v súčasnosti mladí.

Bratislava 15. januára (TASR) - Pre zlepšenie stability druhého dôchodkového piliera je potrebné urobiť tri opatrenia. Napríklad zvýšiť odvody do druhého piliera zo súčasných 4 % na 9 %, či zrušiť monopol životných poisťovní pri vyplácaní nasporených dôchodkov. Presvedčený je o tom podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna. "Strana Smer-SD sa vždy správala k druhému pilieru macošsky, pretože nebol jej dieťa a veľakrát robila zlé opatrenia. Štyrikrát otvorila druhý pilier a viedla neférovú kampaň," tvrdí Švejna.

Zhodnotil, že napríklad takzvanou Madejovou novelou nastalo výrazné zníženie hodnoty účtov sporiteľov, počas súčasnej vlády sa znížili odvody sporiteľov do druhého piliera z 9 % na 4 %, čím vládna strana oklieštila druhý pilier a treťou ranou bola podľa Švejnu anuitná novela, ktorá nastavila spôsob výplaty dôchodku sporiteľom z druhého piliera. "Treba zásadne zmeniť tri veci. Prvá zásadná vec je započítavať takzvaný rezervný fond solidarity, ktorý je vo výške 4,75 %, do dôchodkového poistenia," myslí si Švejna pretože od tohto závisí aj spôsob výpočtu dôchodkov.

Po druhé je podľa neho potrebné zrušiť "monopol životných poisťovní pri výplate dôchodkov sporiteľov". Podľa podpredsedu strany by sa malo umožniť ľuďom čerpať si nasporené peniaze z vlastných účtov v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). "Nevidím najmenší dôvod, aby si ľudia nemohli priamo čerpať svoje peniaze z DSS," podotkol Švejna.

Po tretie je potrebné zvýšiť percento odvodov zo 4 % na 9 % do druhého piliera. "Najskôr treba urobiť prvé dve veci, lebo samotné zvýšenie odvodov nebude znamenať vyššie dôchodky a potom túto tretiu vec, aby bol druhý pilier robustnejší," skonštatoval Švejna.

Zároveň dodal, že prvý pilier nebude môcť zabezpečiť dôstojnú starobu pre ľudí, ktorí sú v súčasnosti mladí. "Budú si musieť nájsť rôzne formy šetrenia na dôchodok. Podľa súčasne platného stavu väčšina dôchodcov, ktorá pôjde do dôchodku, ak sa nič nezmení, tak bude mať nižšie dôchodky. Môže to viesť k samodeštrukcii, pokiaľ sa nič nezmení a ľudia budú pociťovať skrivodlivosť, že majú nižšie dôchodky," dodal Švejna.