Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SVET TU A TERAZ: M. GIERTL: Nemôžem zmeniť myslenie politikov

Hosťom v štúdiu TABLET.TV bol Martin Giertl. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii Svet Tu a teraz bol splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti Martin Giertl.

Bratislava 10. apríla (TABLET.TV) – V súčasnosti je na Slovensku registrovaných približne 60.000 mimovládnych organizácii. V štúdiu TABLET.TV to uviedol Martin Giertl, splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti. Dodal, že mnohé združenia vznikli ako združenia rodičov, resp. združenia venujúce sa rôznym krátkodobým aktivitám a dnes už nemusia byť aktívne, keďže účel, za ktorým vznikli, už splnili. Domnieva sa, že pokiaľ ide len o aktívne občianske združenia, v krajine ich môže byť asi 20.000.

Podľa Giertla sú vo vzťahoch medzi slovenskou vládou a mimovládnymi organizáciami rezervy a rovnako sa to týka aj vzťahov s verejnosťou, ktorá spozornie najmä pri otázkach spojených s ich financovaním. "Téma mimovládnych organizácii je pred verejnosťou povrchne veľmi zle spracovaná, či už z pohľadu médií alebo aj mienkotvorných ľudí. Prezentácia aktivít, ktoré občianske združenia robia, je nedostatočná," objasnil Giertl.

Skonštatoval, že ľudia dnes majú problémy aj s dôverou v samotný štát a inštitúcie. V tejto súvislosti poukázal aj na nedávne politické udalosti – politické zemetrasenie, ktoré sa spustilo po tom, ako sa národ dozvedel o dvojnásobnej brutálnej vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. "Tri týždne, keď sa toho v politike udialo najviac, boli unikátne. Aj politická zodpovednosť, ktorá bola vyvodená, bola unikátna," uviedol v štúdiu.

Na záver dodal, že "je potrebné zmeniť to, s akou vážnosťou je občianska spoločnosť vnímaná. Nemôžem zmeniť myslenie, ale môžem naučiť kompetentných, aby brali mimovládne organizácie ako prirodzenú súčasť občianskej spoločnosti," uzavrel.

Pozrite si reláciu s Svet Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.