Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovensko je členom vedenia Svetovej organizácie cestovného ruchu

Ilustračné foto Foto: TASR

V tajnej voľbe získalo Slovensko celkom 25 hlasov, čo ho zaradilo do trojice najúspešnejších kandidátov.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Slovensko sa stalo členom výkonného výboru Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO). Ako dnes informoval hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa, udialo sa tak prvýkrát v histórii na zasadnutí komisie pre Európu v rámci tejto medzinárodnej organizácie v kolumbijskom Medellíne. Do výkonného výboru spolu so SR zasadne tiež Portugalsko a Taliansko.

„Tento obrovský úspech na poli diplomacie a cestovného ruchu pomôže Slovensku pokračovať v jeho zviditeľňovaní sa vo svete ako krajiny, ktorá spolurozhoduje o otázkach stratégie cestovného ruchu v rámci štruktúr Organizácie Spojených národov (OSN). Je to tiež príležitosť na to, aby sa na Slovensku konali viaceré dôležité podujatia cestovného ruchu, čím sa stane ešte zaujímavejšou krajinou ako destinácia cestovného ruchu,“ uviedol štátny tajomník rezortu František Palko.

V tajnej voľbe získalo Slovensko celkom 25 hlasov, čo ho zaradilo do trojice najúspešnejších kandidátov. Spoločne s Portugalskom a Talianskom bude reprezentovať svetový cestovný ruch nasledujúce štyri roky do roku 2019.

Výkonný výbor je riadiacim orgánom UNWTO, ktorý je zodpovedný za zabezpečovanie aktivít organizácie a dodržiavanie rozpočtu. „Slovensko prvý raz v prestížnej pozícii riadneho člena za región Európa bude spolurozhodovať a aktívne sa podieľať na prijímaní a schvaľovaní všetkých rozhodnutí UNWTO,“ dodal Kóňa.

Svetová organizácia cestovného ruchu je vedúcou medzinárodnou medzivládnou organizáciou svetového cestovného ruchu. Jej poslaním je propagácia, podpora a rozvoj cestovného ruchu s ohľadom na jeho prínos k hospodárskemu rozvoju, mieru, prosperite a rešpektovaniu ľudských práv a základných slobôd pre všetkých ľudí na celom svete.

V súčasnosti jej členskú základňu tvorí 156 štátov, šesť teritórií a vyše 400 pridružených členov reprezentujúcich súkromný sektor, vzdelávacie inštitúcie a združenia cestovného ruchu. Sídlo UNWTO je v Madride. Slovensko je jej plnoprávnym členom od roku 1993.