Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Svetové tlačové agentúry reagujú na výsledky volieb na Slovensku

Na snímke sprava predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka, predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič, predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský a podpredseda SaS Branislav Gröhling počas diskusnej relácie k výsledkom predčasných parlamentných volieb na Slovensku v televízii Markíza v Záhorskej Bystrici 1. októbra 2023. Foto: TASR- Pavol Zachar

Podľa agentúry AP boli voľby na Slovensku testom podpory pre Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii a víťazstvo Fica.

Berlín/Londýn/Bratislava 1. októbra (TASR) - V protiklade s prvými odhadmi exit polls zvíťazila v parlamentných voľbách na Slovensku strana bývalého premiéra Roberta Fica, nebude však pre neho jednoduché sformovať koalíciu s dostatočnou väčšinou potrebnou na ovládnutie parlamentu, všíma si v reakcii na hlasovanie agentúra DPA. Na výsledky slovenských parlamentných volieb v nedeľu reagovali i ďalšie svetové tlačové agentúry, informuje TASR.

DPA zároveň vyzdvihla skutočnosť, že na druhom mieste skončila strana Progresívne Slovensko (PS), ktorá v parlamente doposiaľ zastúpená nebola. Pripomenula tiež, že Fico pred voľbami ohlásil zastavenie dodávok zbraní susednej Ukrajine.

Podľa agentúry AP boli voľby na Slovensku testom podpory pre Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii a víťazstvo Fica. Agentúra dodáva, že by to mohlo ohroziť krehkú jednotu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii (NATO).

Ficovi kritici sa podľa AP obávajú, že jeho návrat k moci by mohol viesť k odklonu Slovenska od jeho súčasného kurzu na cestu, ktorou ide Maďarsko pod vládou premiéra Viktora Orbána, a v menšom rozsahu aj Poľsko za vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Agentúra AFP konštatuje, že vláda zostavená Ficom môže radikálne zmeniť slovenskú zahraničnú politiku.

Podľa Reuters sa vláda vedená Ficom môže pripojiť k Maďarsku v spochybňovaní konsenzu EÚ ohľadne podpory Ukrajiny v čase, keď sa Únia usiluje udržať jednotu v odpore proti ruskej invázii. Signalizovalo by to aj ďalší posun v regióne proti politickému liberalizmu, ktorý sa môže ešte posilniť v prípade, že konzervatívna PiS vyhrá tento mesiac voľby v Poľsku.