Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Počas sviatkov sú vo väzeniach prednášky, turnaje a maľovanie kraslíc

Na snímke Ústav na výkon trestu odňatia slobody Nitra-Chrenová, ktorý je určený na výkon trestu odňatia slobody odsúdených žien. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V ústave Banská Bystrica je napríklad organizovaná prednáška na tému "Veľkonočné zvyky a obyčaje".

Bratislava 5. apríla (TASR) - Rovnako ako cez vianočné, aj cez veľkonočné sviatky sú slovenské väznice obohatené o viaceré tematické aktivity. V každom ústave je spracovaný mimoriadny ponukový list kultúrno-osvetovej činnosti a plán poskytovania duchovnej a pastoračnej služby na veľkonočné sviatky. V ústavoch sa uskutočnia rôzne športové turnaje, vedomostné kvízy, prednášky a besedy cielene orientované na veľkonočné sviatky. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Príkladom v čisto ženskej väznici v ústave Nitra-Chrenová je pre odsúdené ženy už tradične pripravená akcia s názvom "Najkrajšia veľkonočná kraslica a pohľadnica – zábavno-súťažné popoludnie". V ústave Banská Bystrica je organizovaná prednáška na tému "Veľkonočné zvyky a obyčaje", v ústave v Žiline zase prednáška spojená s besedou na tému "Veľká noc - zvyky a tradície", pre obvinených v zmiernenom režime už každoročne organizovaná aj prezentácia písomných prác obvinených na tému "Veľkonočné zvyky u nás doma". Turnaj v hode na kôš a celoústavný šachový turnaj je zase naplánovaný vo väzení v Dubnici nad Váhom. Odsúdení z Otvoreného oddelenia Bratislava sa v pondelok 6. apríla zúčastnia na veľkonočnej svätej omši v kostole Blumentál.

K záveru tohto týždňa sa v slovenských väzniciach nachádzalo 1398 obvinených a 8801 právoplatne odsúdených.