Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Sviatok všetkých svätých prináša zvýšené riziko dopravných nehôd

Ilustračné foto Foto: TASR

Aj preto je namieste v tieto dni zvýšiť na cestách opatrnosť a myslieť na riziká, ktoré sú príznačné práve pre toto obdobie.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Blížiaci sa Sviatok všetkých svätých predstavuje z pohľadu poisťovne zvýšené riziko škôd na majetku či zdraví.

Dni pred Sviatkom všetkých svätých sú rizikové najmä z pohľadu preplnených ciest, keď okrem tradičných účastníkov cestnej premávky vyrazia aj tzv. sviatoční vodiči.

Minulý rok zaznamenala Allianz – Slovenská poisťovňa deň pred "dušičkami" škody na preplnených cestách vo výške takmer pol milióna eur. Zhustená premávka, ktorá sprevádza dni spojené s dušičkami spolu s mokrými či zasneženými cestami znamená zvýšené riziko vzniku dopravných nehôd. Allianz – SP evidovala v minulom roku 31. októbra 259 poistných udalostí z povinného či havarijného poistenia, pričom škody dosiahli výšku 460.000 eur. V porovnaní s priemerným októbrovým dňom (214 poistných udalostí vo výške takmer 300.000 eur) na cestách ide o značný nárast aj poistných udalostí a aj celkovej výšky škôd.

Foto: TASR/Pavel Neubauer


Oproti dňu pred "dušičkami" v roku 2011 škody narástli o takmer 200.000 eur a keďže v predchádzajúcich rokoch sa počet poistných udalostí na cestách v dňoch pred Sviatkom všetkých svätých neustále zvyšoval, je namieste v tieto dni zvýšiť na cestách opatrnosť a myslieť na riziká, ktoré sú príznačné práve pre toto obdobie. "Vodiči často podceňujú situáciu na cestách, čo pred týmto sviatkom v kombinácii so snahou doraziť do cieľa čím skôr spôsobuje množstvo nehôd," hovorí Jozef Hrdý, riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí v Allianz – SP.