Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kresťania dnes slávia sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov

Pápež František, archívne foto Foto: TASR/AP

Je to zjavenie Ježiša Krista ako Mesiáša, Božieho syna a Spasiteľa.

Bratislava 6. januára (TASR) - Katolíci i veriaci ďalších kresťanských cirkví slávia dnes sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov. Je to zjavenie Ježiša Krista ako Mesiáša, Božieho syna a Spasiteľa.

Sviatok Troch kráľov patrí k najstarším kresťanským sviatkom. Počas slávnostných omší si veriaci 6. januára pripomínajú deň, keď Boh svetlom hviezdy zjavil svojho syna všetkým národom. Ústrednou témou tohto prikázaného sviatku je udalosť, keď traja mudrci z Východu, vedení svetlom hviezdy, prišli do Betlehema, aby sa poklonili novonarodenému Ježišovi a priniesli mu dary - zlato, kadidlo a myrhu. Stalo sa tradíciou, že na Troch kráľov počas sv. omší kňazi požehnávajú trojkráľovú vodu so soľou, kriedu a tymian.

Sviatok Zjavenia Pána sa najprv slávil na Východe, v 4. storočí sa rozšíril aj na Západe, kde liturgia a čítania kládli dôraz predovšetkým na poklonu mudrcov z Východu. Títo učenci z Perzie boli v apokryfných spisoch a náboženských legendách zobrazovaní ako "traja králi" s menami Gašpar, Melichar a Baltazár, hoci evanjeliový záznam tohto príbehu nič nehovorí o ich počte, kráľovskej hodnosti, ani menách.

Vo viacerých kostoloch sa vo sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov konajú trojkráľové koncerty alebo Betlehemské hry.

Týmto sviatkom 6. januára sa ešte nekončí vianočné obdobie. Až sviatok Krstu pána v nedeľu po Zjavení, ktorý pripadne na 10. januára 2016, uzavrie vianočný čas.