Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sýkorovci Kýbel, Potkan a Vinco idú do väzenia na doživotie

Na archívnej snímke prvý rad uprostred obžalovaný Róbert L. (známy ako Kýbel) na pojednávaní v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici 21. januára 2016. Druhý rad vľavo Ivan C. (prezývaný Vinco-Vincko). Foto: TASR/Branislav Račko

Obžaloba mužov vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999.

Banská Bystrica 30. marca (TASR) – Boss gangu sýkorovci Róbert L., prezývaný Kýbel, ide do väzenia na doživotie. Taký trest mu dnes vymeral Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Ako sám avizoval na poslednom pojednávaní, rozsudok si neprišiel vypočuť.

Výnimočné tresty odňatia slobody na doživotie dostali aj ďalší dvaja vysoko postavení členovia zločineckej skupiny, Jozef R., prezývaný Potkan, ktorý je v súčasnosti vo väzbe v Maďarsku, a Ivan C., zvaný Vinco. Ten ako jediný prišiel na dnešné vyhlásenie verdiktu. Rozsudok nie je ešte právoplatný.

Obžaloba mužov vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Obhajoba Róberta L. a Ivana C. žiadala oslobodenie svojich klientov spod obžaloby, naopak, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhoval pre nich doživotné tresty.

"Išlo o obžalovanie jadra zločineckej skupiny sýkorovcov za viaceré trestné činy počnúc založením, zosnovaním a členstvom v zločineckej skupine a ďalších šesť násilných trestných činov s následkom smrti plus ďalšie dva trestné činy majetkového charakteru. Zo strany obžaloby boli navrhované tri maximálne tresty vo vzťahu k trom najvyššie postaveným členov zločineckej skupiny. Tieto tresty boli dnes na hlavnom pojednávaní uložené," konštatoval prokurátor ÚŠP.

Ďalší obžalovaný člen gangu sýkorovcov Martin B., známy ako Rus, ktorý priznal svoju vinu v plnom rozsahu, si odsedí 23 rokov. Senát ŠTS zrušil pôvodný rozsudok, na základe ktorého mal stráviť vo väzení 22 rokov.

U Alojza K., prezývaného Lojzo Čistič, súd upustil od uloženia trestu, keďže je za mrežami na doživotie. Megaproces so sýkorovcami sa na ŠTS v Banskej Bystrici začal vlani v januári. Voči Róbertovi L., ktorý sa stal hlavou bratislavskej zločineckej skupiny sýkorovci po smrti zakladateľa Miroslava Sýkoru, konal ako voči ujdenému. Nemecká polícia ho zadržala koncom októbra minulého roka. Po prvý raz sa postavil pred senát ŠTS v januári tohto roka.

Ako sa počas procesu ukázalo, Kýbel bol najvyššie postaveným v gangu. Podľa výpovedí svedkov i spoluobžalovaných gang mal hlavné príjmy z výpalníctva a vrážd. On o všetkom rozhodoval, plánoval a poveroval úlohami ďalších členov. Zločineckú skupinu riadil tvrdou rukou a panoval v nej strach. Čo povedal, to ostatní urobili, odporovať sa mu nesmelo. Rovnako ako Róbert L. aj ostatní dvaja odsúdení na doživotné tresty sa voči dnešnému rozsudku odvolali. Senát ŠTS tiež rozhodol, že ich majetok prepadne štátu, voči čomu hneď podali sťažnosť.

Proces sa konal za múrmi banskobystrického Ústavu na výkon väzby. Na hlavné pojednávania pravidelne chodili aj rodičia zavraždeného Romana Deáka. "Áno, je to určitá úľava, pretože tieto veci vás v živote nepustia a dennodenne, aj keď nechcete, musíte sa tým zaoberať. Tu sme si vypočuli, že náš syn nebol v žiadnej organizovanej skupine. Bohužiaľ, človek, ktorý sa pasoval za jeho kamaráta, to zariadil tak, ako to zariadil. Prajem im veľa zdravia a dlhý život za múrmi väznice," uviedla pre médiá matka Viera Deáková.


Výberová chronológia súdnej kauzy gangu sýkorovci

16. januára 2015 - Slováka Jozefa R. vydá maďarský súd Slovensku dočasne, iba na čas pojednávania jeho prípadu. Ak v budúcnosti príde podobná požiadavka zo strany slovenského súdu, na základe ďalšej dohody môže dôjsť k jeho opakovanému dočasnému vydaniu, napísali vo vyhlásení maďarského súdu. Jozefa R. zadržali vo februári 2011 na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 je vo vyšetrovacej väzbe.

20. januára 2015 – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa začalo hlavné pojednávanie s Róbertom L., označovaným za šéfa gangu sýkorovcov, ktorý je na úteku, rovnako ako aj obžalovaný Martin B. Ďalší, Jozef R. požiadal senát ŠTS, aby pojednával v jeho neprítomnosti. Do súdnej siene tak priviezli iba štvoricu obžalovaných Alojza K., Ivana C., Mareka T. a Martina K. Voči Róbertovi L., prezývanému Kýbel, a Martinovi B., známemu pod prezývkou Rus, sa konalo ako voči ušlým, na súde majú obhajcov.

20. - 22. januára 2015 – Priznaním a rozsiahlou výpoveďou sýkorovca Martina K., prezývaného Rybička, pokračovalo na ŠTS v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie so siedmimi obžalovanými. Martin K. urobil nečakané vyhlásenie o svojej vine. Priznal, že od roku 1998 sa stal členom sýkorovcov, no už predtým poznal niektorých členov zločineckej skupiny. Tvrdil, že najvyššie postaveným bol Róbert L., ktorého volali Kýbel, ale pred ním sa mu tak nesmelo hovoriť. Potvrdil, že k nim patrili aj spoluobžalovaní Ivan C., prezývaný Vinco – Vincko, Martin B., známy pod prezývkou Rus, a tiež Jozef R., prezývaný Potkan, ktorý bol však samostatnou jednotkou a kontaktoval sa iba s Róbertom L.

18. marca 2015 – Na ŠTS v Banskej Bystrici pokračovalo hlavné pojednávanie so sýkorovcami. Pred senát priviezla eskorta Miloša Kaštana, niekdajšiu "pravú ruku" na doživotie odsúdeného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Kaštan si odpykáva 14,5-ročný trest, ktorý dostal na základe dohody o vine a treste za podiel na vraždách Házyho a Piliara. Na tieto dva skutky sa v súdnej sieni sústredila najväčšia pozornosť. Podľa Kaštana vzťahy medzi jeho šéfom Černákom a šéfom gangu sýkorovcov Róbertom L., známeho pod prezývkou Kýbel, boli výborné. Dokonca černákovci a sýkorovci v starých časoch mali údajne dohodu, že si vzájomne pomôžu pri likvidácii nepohodlných svedkov.

30. marca 2015 - Z vraždy priekopníka vo výpalníctve a jedného z prvých bratislavských mafiánskych bossov, Vladimíra Daniša, prezývaného Tuti, ku ktorej došlo pred takmer 20 rokmi, obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bossa bratislavskej skupiny sýkorovcov Róberta L., alias Kýbla, a ďalšiu osobu. Kýbel je obvinený a obžalovaný v súčasnosti už teda z 11 vrážd a je dlhodobo na úteku.

13. apríla 2015 – Čelný predstaviteľ sýkorovského gangu František Borbély išiel do väzenia na šesť rokov a osem mesiacov. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, keď schválil dohodu o vine a treste, ktorej súčasťou je aj to, že rozsudok je v okamihu vyhlásenia právoplatný a obvinený sa už voči nemu nemôže odvolať. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vinil Borbélyho zo zločinu založenia a podporovania zločineckej skupiny a na krku mal aj obchodovanie s drogami. Borbély sa priznal a dohodol s prokurátorom na treste. Jeho majetok prepadol v prospech štátu. Trest si odpykáva vo väzení so stredným stupňom stráženia.

20. apríla 2015 – Františka Borbélyho, považovaného za jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov, uznal senát Okresného súdu Bratislava III vinného z hrubého nátlaku v dlhoročnej súdnej kauze vydierania majiteľa bývalej bratislavskej krčmy U Matúša. Súd však upustil od jeho potrestania, keďže 13. apríla 2015 Borbély uzavrel na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) dohodu o vine a treste za drogovú trestnú činnosť. Ďalších obžalovaných - Filipa Peciara odsúdil nižší súd na tri roky podmienečne a rovnako na takýto trest aj Karola Kňazovického. U Martina Hrabárika upustil súd od trestu, keďže ho v roku 2013 ŠTS odsúdil na 11 rokov. Aj u posledného aktéra vydierania krčmy U Matúša - Petra Diestlera súd upustil od trestu, keďže dávnejšie ho ŠTS odsúdil na 22-ročný trest.

19. mája 2015 – Proces so siedmimi obžalovanými pokračoval na ŠTS v Banskej Bystrici. Pred senátom ŠTS mal vypovedať aj podnikateľ Boris Kollár, ale neprišiel. Prokurátor i obhajoba jedného z obžalovaných Mareka T. sa zhodla na čítaní jeho výpovede z prípravného konania.

4. augusta 2015 - Pre pochybenie sudkyne Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR) sa dostal na slobodu bývalý kukláč Miroslav Š., považovaný za šéfa zločineckej skupiny zo Záhoria - jednej z vetvy sýkorovcov. Miroslava Š. prepustili z väzby z Leopoldova. Pôvodne ho NS SR odsúdil vo februári 2011 na 24-ročný trest odňatia slobody. Pôvodne NS SR zrušil 11. februára 2011 25-ročný trest odňatia slobody Miroslavovi Š., na ktorý ho v júni 2010 odsúdil ŠTS v Pezinku. Uložil mu trest v spomínanej výške 24 rokov väzenia s maximálnym stupňom stráženia. NS SR vtedy zrušil tresty trom ďalším obžalovaným v tejto kauze a vymeral im nové.

Patrikovi Šnajdrovi v trvaní 23 rokov a štyroch mesiacov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň mu uložil trest prepadnutia veci. Milana Múčku odsúdil na úhrnný päťročný trest odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Ľuboš Čermák mal podľa NS SR stráviť vo väzení s maximálnym stupňom stráženia desať rokov života. Odvolania ďalších piatich obžalovaných v tejto kauze a tiež prokurátora senát vtedy zamietol.

Na samostatnom konaní sa mali riešiť ešte ďalšie štyri osoby z tejto trestnej veci. Medzi odsúdenými bol aj bývalý policajt v hodnosti majora, ktorý dostal tri roky za poskytovanie informácií z policajného prostredia zločineckej skupine. Súd spod obžaloby oslobodil troch obžalovaných. Obžalovaní v kauze vydieračskej skupiny sa mali pri viac ako 15 skutkoch dopustiť viacerých trestných činov, ako napríklad založenia a zosnovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa, vydierania či hrubého nátlaku. Na čele údajnej skupiny mal stáť Miroslav Š., ktorý v minulosti pracoval ako príslušník pohotovostného policajného útvaru. Skupina pod jeho vedením údajne tvrdila, že peniaze vyberá pre gang piťovcov. Finančné prostriedky však podľa zistení polície mali pripadnúť Záhorákom a prepojenie na piťovcov bolo len fiktívne. Podľa obžaloby Miroslav Š. v roku 2001 v Senici postupne vytváral zločineckú skupinu, ktorá na území Trnavského a Bratislavského kraja páchala zločiny tak, aby získala finančný prospech najmä pomocou vydierania, podvodmi, vyhrážkami, ujmou na zdraví. Skupina mala zastrašovať podnikateľov a nútiť ich pravidelne odvádzať finančné prostriedky.

12. októbra 2015 – K nečakanému zvratu došlo na hlavnom pojednávaní na ŠTS v Banskej Bystrici v kauze Róberta L. a spol., známych ako sýkorovci. Megaproces mal pokračovať záverečnými rečami a následne vyhlásením rozsudku. Predseda senátu však oznámil, že jedného zo siedmich obžalovaných, Martina B., prezývaného Rus, zadržala pred pár dňami česká polícia na základe medzinárodného zatykača. Súd konal voči nemu ako ujdenému. Na úteku bol niekoľko rokov.

23. októbra 2015 – Polícii sa podarilo vypátrať a zadržať Róberta L., prezývaného Kýbel, jedného z najhľadanejších Slovákov, ktorý je považovaný za jedného zo šéfov skupiny sýkorovcov. Policajti ho zadržali v nemeckom Kolíne nad Rýnom vo fitnescentre v strede mesta. Ukrýval sa v Kolíne u svojej známej, o ktorej identite nemecké orgány neinformujú. Na brífingu v Bratislave o tom informoval prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.

30. októbra 2015 – Róbert L. alias Kýbel poputuje v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko do vydávajúcej väzby. Rozhodol o tom 2. senát Vyššieho krajinského súdu v Kolíne nad Rýnom. Senát rozhodoval na neverejnom zasadnutí.

22. decembra 2015 – Róberta L., považovaného za bývalého šéfa skupiny sýkorovcov, previezli z Nemecka na Slovensko. Hľadanú osobu na základe záznamu v Schengenskom informačnom systéme slovenská polícia prevzala od nemeckých orgánov na základe rozhodnutia o vykonaní viacerých európskych zatýkacích rozkazov vydaných Špecializovaným trestným súdom v Pezinku pre účely trestného stíhania.

12. januára 2016 - Boss bratislavskej skupiny sýkorovcov Róbert L. alias Kýbel zostal vo väzbe za mrežami. Rozhodol o tom na svojom neverejnom zasadnutí Najvyšší súd SR (NS). Senát NS SR tak zamietol sťažnosť Róberta L. a jeho obhajcu Ondreja Mularčíka voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica, ktorý ho zobral do väzby.

21. januára 2016 - Po roku od začiatku megaprocesu so zločineckým gangom sýkorovci sa pred senát ŠTS v Banskej Bystrici po prvý raz postavil aj boss gangu Róbert L., známy pod prezývkou Kýbel. Pokračovanie megaprocesu sa z dôvodu prísnych bezpečnostných opatrení konalo v banskobystrickom Ústave na výkon väzby. Hneď na začiatku požiadal obhajca Róberta L. Ondrej Mularčík, aby súd odročil pojednávanie aspoň o mesiac. Jeho klient pre krátkosť času nemal možnosť naštudovať si spis a oboznámiť sa s vykonanými dôkazmi. Potom vraj bude vypovedať. Navyše, obžalovaný potrebuje na čítanie okuliare, ktoré ešte nemá zhotovené. To mu údajne sťažuje podmienky. Senát tejto žiadosti vyhovel.

9.- 11. februára 2016 – Dňa 9. februára sa na pojednávaní prehrávali výpovede jednotlivých obžalovaných. Ďalším pojednávacím dňom pokračoval na Okresnom súde Bratislava I proces v kauze vraždy zakladateľa bratislavskej zločineckej skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru. Pred senát vedený sudcom Pavlom Tomíkom sa nedostavil kľúčový svedok Róbert T., ktorý sa mal podľa obžaloby podieľať na vražde spolu so štvoricou obžalovaných. Svedok zaslal lekárske potvrdenie o svojej práceneschopnosti. Pred súdom vypovedal jeden z poškodených – brat ochrankára Sýkoru, ktorý zahynul spolu so svojím bossom pri prestrelke v roku 1997. Na 11. februára je naplánovaný výsluch ďalších piatich svedkov.

18. marca 2016 – Megaproces s Róbertom L. a jeho komplicmi sa po viac ako roku dostal do finále. Po tom, ako senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici zamietol návrhy na doplnenie dokazovania, udelil priestor na záverečné reči. Záverečná reč prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) trvala takmer poldruha hodiny. Ako konštatoval, počas procesu sa podarilo obžalovaným mužom dokázať ich vinu tak, ako je uvedené v obžalobe. Tá ich viní z účasti na šiestich vraždách z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Pre Róberta L., prezývaného Kýbel, Jozefa R., známeho pod prezývkou Potkan, a Ivana C., ktorého volali Vinco-Vincko, žiada prokurátor ÚŠP výnimočné tresty doživotia. U ďalšieho obžalovaného Alojza K., známeho ako Lojzo Čistič, navrhuje uznať vinu, ale vzhľadom na to, že už je odsúdený na doživotie, navrhol upustiť od uloženia trestu. Pre Martina B., alias Rusa, ktorý vinu v plnom rozsahu priznal a spáchané skutky oľutoval, považuje súhrnný trest odňatia slobody na 23 rokov za dostatočný. V súčasnosti sedí vo väzení za iný skutok na 22 rokov. Martin K., prezývaný Rybička, svoju vinu priznal ešte na začiatku procesu. Senát ŠTS ho však dnes vylúčil na samostatné konanie, keďže v jeho prípade sa čaká na právoplatný rozsudok v inej kauze. Pokračovalo sa 23. marca záverečnými rečami obhajoby. Kýbel avizoval, že rozsudok si vypočuť nepríde.