Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. KALIŇÁK: So sýrskymi kresťanmi robíme pohovory a privezieme ich sem

Na archívnej snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

Hlavnou úlohou je zastaviť vojenský konflikt v Sýrii, tvrdí minister vnútra SR.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Vláda je naďalej presvedčená o tom, že pri súčasnej migračnej vlne do Európy je schopná integrovať na Slovensku stovku sýrskych kresťanov. "A s tým začneme," konštatoval v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

"Dokonca už máme to číslo naplnené, vieme o tých ľuďoch a už s nimi postupne tvoríme pohovory a privezieme ich sem. Vieme, že sa integrujú a vieme, že pre nás naozaj budú veľkým prínosom. Ale nebláznime s tým, že zrazu masa 50.000 ľudí určená bruselským administratívnym rozhodnutím pristane na Slovensku. Majme aspoň trošku pud sebazáchovy," vyzval.

Hlavnou úlohou podľa neho je zastaviť sýrsky vojenský konflikt. V tejto súvislosti by sa mala začať Európska únia správať ako svetová veľmoc, ktorou chce byť. Myslí si preto, že niektorí jej vysokí predstavitelia by mali skončiť so siláckymi rečami a kritikou malých štátov únie a namiesto toho zabrániť financovaniu a dodávkam zbraní do Sýrie.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár upozornil, že migračná kríza sa začala pred niekoľkými rokmi, preto je presvedčený, že EÚ je v tejto oblasti pomalá a zlyhala. To však podľa neho neznamená, že Slovensko nemá byť ústretové.

"Ak hovoríme o utečencoch, tak im máme pomôcť. Ale ak nám niekto núti kvóty, tak to je zle, lebo to je diktát Bruselu," podčiarkol, pričom poukázal na dobrovoľnosť, ktorú uznesením prijala Národná rada SR. V ňom však zároveň vyzvala vládu na aktivity v tejto oblasti.

Myslí si, že Slovensko malo urobiť ústretový krok a súhlasiť, že prijme vyše 700 ľudí, ako pôvodne navrhovala Európska komisia. Keby tu z nich väčšina nechcela zostať, tak by SR mala úplne inú vyjednávaciu pozíciu. "Boli by sme v absolútne inej situácii, keby sme povedali, že pomáhame," poznamenal.

Kaliňák poukázal na to, že na základe nového návrhu Európskej komisie nepôjde len o 2287 ľudí, ale o desiatky tisíc, ktoré by mali prísť na Slovensko. "Je to povinný dlhodobý systém, ktorý sa má schváliť. Tu sa nebavíme o dvoch tisíckach, to by Slovensko bez problémov zvládalo. Ale hovoríme, že za povinnými kvótami je to, že v najbližších piatich rokoch by to mohlo byť 50.000 ľudí. A to je situácia, ktorú by Slovensko naozaj nezvládlo integračne," priblížil.

Šéfka Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu v Bratislave Zuzana Vatráľová sa domnieva, že EÚ je schopná absorbovať súčasné počty utečencov. Pripomenula, že zďaleka nie všetci z nich dostanú azyl, ochranu a možnosť usadiť sa v Európskej únii.

Podľa nej by pomohlo zjednotenie jednotlivých azylových systémov k tomu, aby mali vo všetkých krajinách EÚ rovnaké možnosti, pokiaľ ide o azyl a reintegračné možnosti. Dodala však, že pri rozhodovaní, kde sa usadia, zohráva úlohu tiež životná úroveň jednotlivých štátov. "A to sa nedá zjednotiť žiadnym zákonom či nariadením," konštatovala.