Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

SZPB odsudzuje prejavy vandalizmu na Slavíne i v Košiciach

Na snímke časť vojenského pamätníka Slavín poškodená neznámym páchateľom modrou a žltou farbou v Bratislave 3. marca 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pietne miesta a pamätníky sa podľa SZPB nesmú stať obeťou vojny na Ukrajine, ktorú zväz odsudzuje.

Bratislava 3. marca (TASR) - Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) rázne odsudzuje akékoľvek prejavy vandalizmu voči pietnym miestam a pamätníkom ľudí, ktorí bojovali za našu slobodu. Uviedol to v reakcii na poškodenie vojenského pamätníka Slavín v Bratislave aj na poškodenie časti pamätníka padlých sovietskych vojakov na Námestí osloboditeľov v Košiciach. Obe miesta niekto pomaľoval modrou a žltou farbou.

"Pripomíname, že v radoch Červenej armády bojovali Rusi, Ukrajinci, Bielorusi, Kazachovia a mnohí ďalší bok po boku proti fašizmu. Poškodzovaním pietneho miesta tak vandali zneuctili aj pamiatku mnohých statočných Ukrajincov, ktorí bojovali a padli za našu slobodu," uviedol v stanovisku vedúci mediálneho oddelenia SZPB Braňo Ondruš.

Pietne miesta a pamätníky sa podľa SZPB nesmú stať obeťou vojny na Ukrajine, ktorú zväz odsudzuje. "Prejavy vandalizmu sú podporou násilia a poškodzovanie pamätníkov Červenej armády považujeme za prejav neofašizmu, nie solidarity s Ukrajinou. Takéto vyčíňanie je dokonca vodou na mlyn podporovateľom vojny. Dôrazne žiadame vyšetrenie vandalských činov v Bratislave a Košiciach a potrestanie vinníkov," doplnil Ondruš.

V oboch prípadoch začala polícia trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci.