Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

T. BOREC: Do elektronizácie justície sa investovalo 112 miliónov eur

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec počas 173. schôdze vlády v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šéf rezortu spravodlivosti očakáva, že elektronizácia posilní transparentnosť justície a zefektívni súdne konania, aby sa zabránilo prieťahom v nich a zlepšila sa vymožiteľnosť práva.

Bratislava 3. januára (TASR) – Do elektronizácie justície sa na Slovensku v posledných štyroch rokoch investovalo dokopy 112 miliónov eur, prevažne z fondov Európskej únie z Operačného programu Informatizácia spoločnosti. Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti SR.

Rezort podľa ministra Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) vytvoril technologické a legislatívne podmienky na rýchlu a efektívnu realizáciu projektov eJustice. Majú za cieľ posilniť transparentnosť justície a zefektívniť súdne konania, aby sa zabránilo prieťahom v nich a zlepšila sa vymožiteľnosť práva, zhrnul Borec svoje očakávania.

Minister je spokojný s tým, čo sa mu podarilo v tejto oblasti dosiahnuť. „Samozrejme, vždy sa dá urobiť viac, ale myslím si, že môžeme konštatovať, že v súdnictve bol v oblasti informačno-komunikačných technológií odstránený dlhodobo pretrvávajúci technologický dlh a položili sme veľmi slušné základy pre to, aby sa SR v tejto oblasti mohla vyrovnať v blízkej budúcnosti najvyspelejším krajinám EÚ,“ zhodnotil.

V budúcnosti by z pohľadu ministra bolo dobré v plnom rozsahu dotiahnuť prepojenie systémov eJustice so systémami Generálnej prokuratúry a Policajného zboru v oblasti trestných konaní.  

Ku koncu roka ministerstvo ukončilo šesť veľkých eurofondových projektov financovaných z OPIS-u. Rezort od začiatku roka 2016 spustil Elektronickú zbierku zákonov (SLOV-LEX), ako aj projekt Elektronické služby monitoringu obvinených a odsúdených osôb (ESMO).

Ukončili sa i projekty Portál právnych informácií, Rozvoj elektronických služieb súdnictva, Register úpadcov financované z programu OPIS, ako aj projekt Elektronický súdny spis financovaný zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu.

Elektronizácia súdnictva by mala pokračovať i v rokoch 2016 až 2018, keď sa budú realizovať projekty Centralizovaný systém súdneho riadenia, Efektívna probačná a mediačná služba, Podpora efektívneho riadenia súdnictva a projekt nového Obchodného registra.

K projektom eJustice sa v nasledujúcich rokoch pridajú i projekty financované z Operačného programu Efektívna verejná správa. Tie podporia optimalizáciu procesov, vzdelávanie sudcov a zamestnancov súdnictva, zlepšenie analytických kapacít ministerstva spravodlivosti a rozšírenie podpory činnosti Centra právnej pomoci.


T.BOREC: V roku 2016 vstúpia do praxe významné reformy justície


V roku 2016 nadobudnú účinnosť reformy pripravené a schválené za posledné štyri roky. Na margo novoročných očakávaní to uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru–SD).

Reformy Borec označil za významné. Pripomenul, že od 1. januára sa spustil systém takzvaných elektronických náramkov, čo má z jeho pohľadu význam nielen vo väzenstve, ale napríklad aj pri prevencii domáceho násilia.

„Dňa 1. januára nadobudli účinnosť aj významné zmeny v obchodnom práve zamerané na ochranu veriteľov a posilnenie bezpečnosti podnikateľského prostredia. Takisto sa od 1. januára spúšťa Elektronická zbierka zákonov, teda právo bude k dispozícii pre všetkých v záväznej elektronickej podobe,“ menoval ďalej.

Jednoznačne najväčšia tohtoročná zmena v justícii sa však podľa neho udeje 1. júla. Vtedy nadobudnú účinnosť nove procesné kódexy. Borec to považuje dokonca za jednu z najväčších zmien v histórii samostatnej SR.

„Týmto dňom súdy definitívne opustia socialistický občiansky súdny poriadok z roku 1963 a začnú sa riadiť modernými pravidlami. Súdne konanie bude môcť byť vďaka nim efektívnejšie, rýchlejšie a najmä spravodlivejšie,“ doplnil minister spravodlivosti.