Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

T. BOREC: V parlamente nie je v tejto chvíli čo riešiť

Minister spravodlivosti Tomáš Borec Foto: TASR/Martin Baumann

Borec povedal, že na budúci týždeň sa stretne so zástupcami justície aj parlamentu a budú riešiť otázku zmrazovanie platov sudcov a otázku imunity sudcov.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, ktorá bola zvolaná na stredu (14.11.) a má sa venovať aktuálnemu stavu v justícii, je klasický slovenský politický folklór. Myslí si to minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

"Téma justície je závažná, treba o nej diskutovať, treba, aby sa o nej odborne diskutovalo, ale na pôde parlamentu nie je v tejto chvíli čo riešiť," povedal Borec. Podľa neho si niektoré politické strany potrebujú nájsť agendu. Návrh na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze iniciovali predstavitelia opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd združených v Ľudovej platforme. Hovoriť na nej chceli o prehlbujúcom sa znižovaní dôveryhodnosti justície na Slovensku a o opatreniach, ktoré majú viesť k náprave. Vládny Smer-SD už avizoval, že program mimoriadnej schôdze nepodporí.

Borec povedal, že na budúci týždeň sa stretne so zástupcami justície aj parlamentu a budú riešiť otázku zmrazovanie platov sudcov a otázku imunity sudcov. Myslí si, že pokiaľ by sudcovia pristúpili na zmrazenie ich platov na určité obdobie, pomohlo by to pri riešení požiadaviek zamestnancov súdov. Tí verejne vyjadrili nespokojnosť s platovým ohodnotením a sú pripravení štrajkovať. Podľa Boreca je možné otázku zmrazenia platov sudcov vyriešiť obyčajným zákonom, bez potreby ústavnej väčšiny. "Pokiaľ budeme vychádzať z rozhodnutia Ústavného súdu z roku 1999, tak je tam vytvorený určitý priestor, kde je možné zmraziť platy sudcom na určitú dobu za určitých okolností," povedal Borec. Pri otázke imunity sudcov je podľa Boreca nevyhnutné, aby im ostala takzvaná funkčná imunita, teda imunita pri rozhodovaní.

Lucia Žitňanská
Foto: TASR/Michal Svítok

L. ŽITŇANSKÁ: Minimálne jeden dôvod na odvolanie ministra T. Boreca existuje



Opozičné strany majú minimálne jeden dôvod na to, aby podali návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Uviedla to dnes jeho predchodkyňa na ministerskej stoličke Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) na margo rozhodnutia vládneho Smeru-SD nepodporiť program mimoriadnej schôdze parlamentu. Opoziční poslanci na nej chceli diskutovať o prehlbujúcom sa stave znižovania dôveryhodnosti justície na Slovensku.

"Minimálne jeden dôvod máme, a síce stanovisko vlády SR v spore Harabin verzus Slovenská republika, ktorý sa vedie pred štrasburským súdom, kde pozícia vlády, tú zastrešuje zamestnankyňa ministerstva spravodlivosti, preukázateľne stojí na strane Štefana Harabina," podčiarkla Žitňanská. Či tak opozícia urobí, vyjadriť by sa mala v stredu (14.11.).

O tom, že opozícia sa môže pokúsiť Boreca odvolať dnes, hovoril predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). V takom prípade platná legislatíva neumožňuje poslancom o takomto bode nerokovať, preto šéf Národnej rady SR predpokladá, že poslanci môžu takýto návrh využiť. "Ak je na čele justície konečne nezávislý, politicky nestranný človek, ktorý postupne vnáša do tejto problematiky ten prepotrebný pokoj... tak je to pán Tomáš Borec a neviem, komu tak veľmi prekáža," poznamenal Paška.

Rozhodnutie sociálnych demokratov nepodporiť rokovanie o stave justície vníma Žitňanská ako nezáujem Smeru-SD diskutovať o vážnom probléme Slovenska. Paška uviedol, že je pripravený sa k tejto téme v pléne vrátiť, ale až po prerokovaní budúcoročného rozpočtu. "Tlačiť túto tému na koniec decembrovej schôdze, keď už každého zaujímajú vianočné stromčeky a nie to, čo sa deje v parlamente, je úplne neadekvátne, vzhľadom na nespokojnosť ľudí s justíciou," komentovala exministerka spravodlivosti.