Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Drucker chce znížiť počet zbytočných úmrtí, pomôže mobilná aplikácia

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Záchranári ju pilotne skúšali v Prešovskom kraji približne pol roka. Čas od privolania záchranky po poskytnutie správnej zdravotnej starostlivosti v nemocnici sa skrátil z 241 minút na 181.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Pacienti s infarktom myokardu či náhlou cievnou mozgovou príhodou by sa mali dostať do rúk špecialistov v nemocniciach rýchlejšie ako doteraz. Sľubuje to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Tvrdí, že chce skrátiť čas prevozu týchto pacientov na špecializované pracoviská. Záchranárov totiž v súčasnosti miestami brzdí správna diagnostika takéhoto pacienta. "Problém s tým majú podľa štatistík až v tretine prípadov," povedal v utorok Drucker na tlačovej konferencii.

Po novom však záchranári môžu postupy konzultovať s neurológom či kardiológom cez mobilnú aplikáciu, približne dva mesiace sú ňou vybavené všetky záchranky po celom Slovensku. Tá im tiež ukáže, ako sú materiálne vybavené okolité nemocnice a či sa v nej nachádza taký lekársky tím, ktorý mu vzhľadom na jeho diagnózu dokáže rýchlo pomôcť.



"Ak si záchranár nie je istý, pošle napríklad EKG špecialistovi cez aplikáciu, a ten určí či ide o prípad, kedy ho treba previezť napríklad do kardiocentra," povedal Drucker. Vysvetlil, že záchranár je v čítaní EKG výsledkov menej skúsenejší ako špecialista, "ktorý ich číta denne".

V súčasnosti sa podľa Druckera mnohokrát stane, že pacienta pre nepresný odhad privezú do lokálnej nemocnice, ktorá ale nie je vybavená tak, aby mu pre jeho diagnózu efektívne a rýchlo pomohli. "A potom ho musia previezť do špecializovaného centra, takto sa môže stratiť aj hodina," vysvetlil Drucker s tým, že aj to je v súčasnosti dôvod, prečo má Slovensko také nedobré výsledky v odvrátiteľných úmrtiach. Od nových pravidiel si sľubuje lepšie čísla.

Aplikáciu záchranári pilotne skúšali v Prešovskom kraji približne pol roka. Čas od privolania záchranky pacientom po poskytnutie správnej zdravotnej starostlivosti v nemocnici sa skrátil z 241 minút na 181. "Dostali sme sa teda na úroveň najlepších krajín v Európe," vysvetlil kardiológ Marek Studenčan z prešovskej fakultnej nemocnice. Predpokladá, že podobné by mali byť aj celoslovenské výsledky.

Štát chce "tlačiť" aj na osvetu medzi pacientmi. Spojivkom majú byť všeobecní lekári, ktorí pacientov majú poučiť o príznakoch infarktu myokardu a náhlej cievnej mozgovej príhody. Podľa Studenčana si totiž nie každý človek zavolá záchranku, hoci má podozrenie na jednu z týchto diagnóz. "A niektorí idú pešo svojmu obvodnému lekárovi namiesto toho, aby si urýchlene zavolali záchranku," vysvetlil.

Prevádzka aplikácie v telefónoch záchranárov a špecialistov vychádza ročne na 55.000 eur.