Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

DRUCKER: Očkovanie je o ochrane zdravia, netreba za ním hľadať biznis

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR - Michal Svítok

Ide tu podľa neho o ochranu verejného zdravia a povinné očkovanie chráni deti aj pred smrťou, zdôraznil minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker.

Bratislava 28. marca (TASR) – Slováci potrebujú k téme povinného očkovania viac zrozumiteľných informácií. Treba zdôrazňovať, prečo je potrebné a že sa ním dieťa chráni pred ťažkými zdravotnými komplikáciami. Povedal to dnes minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) medzi poslancami v Národnej rade SR. K povinnému očkovaniu mali diskusiu v kinosále. Zorganizoval ju predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS).

Drucker nechce, aby si ľudia mysleli, že propaguje význam očkovania, "lebo je za tým biznis". Takéto tvrdenia odmieta. Ide tu podľa neho o ochranu verejného zdravia. Povinné očkovanie chráni deti aj pred smrťou, zdôraznil.

Minister je vo veci povinného očkovania za väčšiu osvetu vo vzdelávacích inštitúciách. Takéto debaty by si vedel predstaviť už v základných školách. Je skôr za edukáciu ako sankčný mechanizmus. Drucker vníma, že o povinnom očkovaní sa v poslednom období rozprúdila široká debata. Registruje aj diskusiu o tom, aby nezaočkované deti neboli prijaté do štátnych škôlok. "Treba si uvedomiť, že mnohé z dôležitých očkovaní sa dejú v nultom veku dieťaťa," reagoval na takýto návrh Drucker.

"Okamžite by som bola za," povedala epidemiologička Zuzana Krištúfková počas debaty v kinosále. "Je to na dôkladnú odbornú diskusiu," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Nie je proti takýmto debatám. "Treba sa však pozrieť na legislatívne možnosti, nie je to úplne jednoduché," povedal. Mikas je rovnako ako minister za väčšiu osvetu medi rodičmi, pediatrami aj mladými ľuďmi.

Poslanci počas debaty riešili aj otázku, či by rodina mohla byť odškodnená v prípade, že by došlo u dieťaťa po vakcinácii k jednoznačnému poškodeniu zdravia. Mikas hovorí, že to chce komplexný pohľad na vec. Takisto sa však v tejto veci nebráni debate. "Mala by potom ale napríklad vzniknúť špeciálna komisia, ktorá by takéto prípady posudzovala. Tiež sa treba pozrieť na to, kto sa bude podieľať na financovaní týchto náhrad," zamyslel sa Mikas. Zelník si nemyslí, že by náhradu škody v takejto situácii mal riešiť štát. "Zodpovední by mali byť výrobcovia," uviedol. Drucker tvrdí, že ak došlo k poškodeniu zdravia, človek má už dnes právo na náhradu škody.

Vážnych komplikácií po očkovaní je veľmi málo a vždy ich zodpovedne rieši lekár, upozornila Krištúfková. Za najčastejšie vedľajšie účinky označila teplotu, bolesť na mieste po vpichu. Deti sú podráždené, plačú. Teplota obvykle nepresiahne 38,5 stupňa Celzia. Trvajú zväčša pár hodín až dva dni a bez následkov vymiznú. Deti môžu na vakcínu reagovať aj alergiou. Aj v tomto prípade ide podľa nej o veľmi málo prípadov.

Zaočkovanosť pri všetkých druhoch povinného očkovania prekračuje na Slovensku potrebných 95 percent na zabezpečenie kolektívnej imunity, výnimkou je očkovanie proti osýpkam, ružienke a mumpsu (MMR). Nižšia zaočkovanosť sa týka detí narodených v roku 2014.

Pravidelné povinné očkovanie detí lekári na Slovensku vykonávajú proti desiatim infekciám - osýpkam, príušniciam a rubeole, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilným invazívnym infekciám a pneumokokovým invazívnym infekciám.