Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

T. DRUCKER: Oddlžovanie nemocníc bude zrejme nevyhnutné

Univerzitná nemocnica Bratislava Foto: TASR

Nemocnice sa v minulosti oddlžovali trikrát.


Bratislava 13. apríla (TASR) - Oddlžovanie nemocníc je podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) zrejme nevyhnutné. Pripustil to po dnešnom rokovaní vlády. "Ale príde v tom čase, keď budeme zhruba vedieť, akým spôsobom sa budeme zaoberať otázkou opätovného zadlžovania," povedal. Na potrebu oddlženia poukázali už viacerí riaditelia štátnych nemocníc.

Šéf rezortu chce však najprv riešiť hospodárenie nemocníc. Upozorňuje, že opätovná tvorba dlhov predražuje náklady na zdravotnú starostlivosť. "Zahŕňa v sebe aj financovanie, ja by som sa len nerád dostal do situácie, že v zásade nezlacníme financovanie tým, že sa opätovne budeme zadlžovať," doplnil.

Nemocnice sa v minulosti oddlžovali trikrát, prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu prostredníctvom spoločnosti Veriteľ. Na tento účel sa vtedy využilo asi 664 miliónov eur. Oddlžoval aj prvý kabinet Roberta Fica, nemocniciam poskytol 130,2 milióna eur, ktoré mali pôvodne vrátiť, dlh im však odpustili. Ďalšie oddlžovanie bolo v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej. Nemocnice vtedy dostali na zmazanie dlhov vyše 300 miliónov eur. Oddlžovanie malo byť pôvodne spojené s transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti, tá sa nakoniec zastavila.