Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

T. Drucker sa v dohľadnej dobe stretne aj s predstaviteľmi NIVaM

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (Hlas-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Slovenská komora učiteľov (SKU) vyzvala šéfa MŠVVaŠ, aby preskúmal financovanie priamo riadených inštitúcií vo svojom rezorte.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Nové vedenie rezortu školstva v týchto dňoch intenzívne pracuje na Programovom vyhlásení vlády SR. Po rokovaniach k nemu sa minister Tomáš Drucker (Hlas-SD) v dohľadnej dobe stretne aj s predstaviteľmi priamo riadených organizácií, vrátane Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVaM). Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v reakcii na kritiku odmeňovania v inštitúte.

Súčasťou prípravy programového vyhlásenia vlády sú podľa neho rokovania so všetkými relevantnými organizáciami v sektore vzdelávania a vedy. Šéf rezortu považuje za dôležité osobne s nimi diskutovať o plánoch na najbližšie štyri roky, aby mali informácie z prvej ruky. Po nich sa stretne aj s predstaviteľmi priamo riadených organizácií, vrátane NIVaM.

Slovenská komora učiteľov (SKU) vyzvala šéfa MŠVVaŠ, aby preskúmal financovanie priamo riadených inštitúcií vo svojom rezorte. Poukázala pritom na vysoké odmeňovanie vybraných vedúcich zamestnancov v NIVaM.

K požiadavkám komory sa pripojilo aj Progresívne Slovensko. Žiada aj dôslednú kontrolu dodržiavania právnych predpisov pri určovaní platov a odmien. "A tieto musia byť preverené aj v kontexte pravidiel využívania prostriedkov z EÚ," reagovala poslankyňa Národnej rady SR Tina Gažovičová (PS).

NIVaM sa ohradil voči "nepodloženým tvrdeniam a subjektívnemu spochybňovaniu kvality" inštitútu. Poukázal, že zo strany SKU je spochybňovaný od začiatku vzniku. Platy sú podľa jeho stanoviska poskytované v zmysle zákona.