Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

T. GAŠPAR: Ak nahlásite domáce násilie, polícia musí reagovať hneď

Prezident PZ Tibor Gašpar. Foto: screenshot Tablet.TV

Vytvorili sme pre policajtov manuál, kde sú uvedené najnovšie poznatky z psychológie ohľadom domáceho násilia. Manuál im má pomôcť správne vyhodnotiť oznámenie, povedal T.Gašpar v TABLET.TV.

Bratislava 29. januára (Teraz.sk) – Na nahlásené domáce násilie musí polícia reagovať hneď. V relácii TABLET.TV to konštatoval prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.

Ako pri každom protiprávnom konaní, aj v tomto prípade je dôležité správne identifikovať, že ide o trestný čin domáceho násilia. „Aby sa splnili isté, povedal by som až povinné kroky, ktoré majú ochrániť predovšetkým obeť a osoby poškodené v domácom násilí a zamedziť ďalšiemu násiliu zo strany páchateľa,“ vysvetlil Gašpar.

„Všetko súvisí s tým, ako sa vypočuje hneď na úvod oznamovateľ alebo poškodená osoba,“ dodal. Je potrebné presne zdokumentovať, v čom podľa oznamovateľa spočíva domáce násilie zo strany útočníka a následne správne kvalifikovať skutok. „Pretože na to nadväzujú ďalšie inštitúty, ktoré polícia využíva, napríklad inštitút vykázania zo spoločného obydlia,“ doplnil policajný prezident.

Tento inštitút je používaný v prípadoch, kedy dochádza k domácemu násiliu medzi manželmi alebo druhom a družkou. V minulom roku ho polícia využila 313 krát. „Apelujem na všetkých, ktorí vo svojom okolí zachytia možnosť zlých vzťahov v rodinách, ktoré je určite počuť z dôvodu veľkého kriku, hluku, možno až bitky. Môžu prispieť tým, že prídu oznámiť na polícii, že sa niečo také deje a polícia môže do toho vstúpiť,“ povedal.

Do domáceho násilia spadá aj nebezpečné vyhrážanie, ktoré je trestným činom. Prípad sa kvalifikuje podľa toho, čo presne poškodený nahlási. „Veľkým problémom, ktorý rezonuje aj mediálne, je to, či policajt vyhodnotí dané konanie ako priestupkové konanie alebo ako trestné konanie,“ poznamenal Gašpar. Dodal, že v takom prípade je rozdiel vo výške postihu a tiež vo využití inštitútu ochrany.

„Ministerstvo spravodlivosti zavádza napríklad náramky ako technologický prostriedok, ktorý by mohol kontrolovať priblíženie sa obete alebo páchateľa k obeti. Je tiež možné obrátiť sa cez občiansky súdny poriadok a žiadať rozhodnutie súdu o tom, aby sa páchateľ nemohol priblížiť k poškodenej obeti, čiže tých inštitútov, cez ktoré sa dá zvýšiť ochrana, je viac,“ vysvetlil.

V minulom roku zaevidovala polícia 4582 trestných činov, vrátane tých, ktoré spadajú do kategórie domáceho násilia, a stíhala 3741 osôb. Z toho bolo 556 páchateľov skutkov, kde išlo o priamy vzťah medzi manželom, manželkou alebo druhom a družkou.

„Každý deň čítam situačnú správu, kde sa dávajú do väzobného stíhania osoby, ktoré sa dopustili nebezpečného vyhrážania alebo týrania blízkej zverenej osoby. Denne sa realizuje obmedzenie osobnej slobody páchateľovi,“ konštatoval policajný prezident.

Napriek tomu nastali aj prípady, kedy policajt nevyhodnotil situáciu správne. „Ja sám sa ospravedlňujem všetkým obetiam, kde policajt individuálne zlyhal. Naposledy v Starej Turej, kde veľmi zle vyhodnotil oznámenie osoby a neskôr tú osobu páchateľ zastrelil,“ konštatoval Gašpar. Dodal, že v súčasnosti je tento policajt už mimo službu.

Policajný prezident pripomenul, že v súčasnosti je na Slovensku viac ako dvanásť tisíc policajtov prvého kontaktu. Práve tí sa môžu dostať do situácie, keď prijímajú oznámenie o domácom násilí. Polícia má neho záujem, aby sa vzdelávali.

„Práve preto sme v minulom roku novelizovali našu metodiku na základe najnovších poznatkov psychológov a sociológov, spolupracujeme s občianskymi združeniami,“ povedal. „Spoločne sme vytvorili pre policajtov manuál, kde sú uvedené najnovšie poznatky z psychológie okolo problémov domáceho násilia. Manuál im má pomôcť správne vyhodnotiť oznámenie,“ uviedol Gašpar. Tiež informoval, že prebiehajú aj rokovania s Odborom rodovej rovnosti na ministerstve práce sociálnych vecí a rodiny, kde tiež chcú nastaviť systém školení.