Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

T. Gašpar: Odmietam skoršie varovania Talianov pred Kalábrijčanmi

Na snímke prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Foto: TASR - Marko Erd

Reaguje tak na medializované informácie, podľa ktorých talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na túto skupinu.

Bratislava 2. marca (TASR) – Policajný prezident Tibor Gašpar popiera tvrdenia, že by slovenská polícia alebo prokuratúra už v roku 2014 dostali varovania o skupine Kalábrijčanov zatknutých vo štvrtok (1.3.) na Slovensku. Reaguje tak na medializované informácie, podľa ktorých talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na túto skupinu.

"Podľa mojich doterajších informácií to nie je pravda," uviedol Gašpar vo videu na profile slovenskej polície na sociálnej sieti. Generálna prokuratúra podľa neho nedisponuje žiadnym dožiadaním ani žiadnou poskytnutou informáciou. "Z našich policajných databáz a medzinárodnej policajnej spolupráce máme niekoľko činností a súčinností s talianskymi zložkami, ale všetky sme iniciovali my," zdôraznil Gašpar s tým, že boli to práve talianske zložky, ktoré niektoré žiadosti zo slovenskej strany vybavovali "veľmi pomaly a obsažne veľmi slabo."



Potvrdzovať to má fakt, že keď vyšetrovateľ žiadal urgentne od talianskej strany ešte vo februári 2014 informácie o niektorých osobách, medzi nimi aj o Diegovi R., odpoveď dostala slovenská strana až v októbri 2015. "Odpoveď bola veľmi jednoduchá. Dokonca k jednej osobe, ktorú dnes máme v zadržaní, nám bolo oznámené, že nedisponujú žiadnymi poznatkami vo svojich databázach," podotkol Gašpar s tým, že buď ich mali a ich neposkytli, alebo ich naozaj nemali. Výroky talianskych prokurátorov o varovaní považuje za zavádzajúce.

Agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroje z prostredia talianskej justície vo štvrtok (1.3.) informovala, že talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na skupinu Kalábrijčanov zatknutých tento týždeň na Slovensku. Bývalý taliansky prokurátor pre boj proti mafii Franco Roberti v piatok zase uviedol, že talianska prokuratúra varovala slovenské orgány pred "nebezpečným" rozšírením zločineckej skupiny 'Ndrangheta na Slovensko, napísala agentúra AP. "Varovali sme orgány v Bratislave, no bohužiaľ nás nebrali na vedomie," povedal Roberti pre taliansky rozhlas.