Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

T. Gašpar: Podozriví viedli v Opoji voči policajtom útok autom

Na snímke prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Foto: TASR - Marko Erd

Muži, ktorí sa pravdepodobne pokúsili v noci ukradnúť motorové vozidlo Škoda Fabia najnovšieho typu, boli neprávoplatne odsúdení členovia bankomatovej mafie s bohatou trestnou minulosťou.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Členovia bankomatovej mafie viedli v noci v obci Opoj (okres Trnava) voči policajtom útok autom, v tomto prípade ho možno kvalifikovať ako útok zbraňou na verejného činiteľa. Bolo možné použiť zbraň na zastavanie tohto vozidla. Uviedol to policajný prezident Tibor Gašpar v reakcii na nočný zásah trnavských policajtov v obci Opoj, pri ktorom boli postrelení dvaja muži podozriví z krádeže auta, jeden zraneniam na mieste podľahol.

Muži, ktorí sa pravdepodobne pokúsili v noci ukradnúť motorové vozidlo Škoda Fabia najnovšieho typu, boli neprávoplatne odsúdení členovia bankomatovej mafie s bohatou trestnou minulosťou, priblížil ich identitu policajný prezident. Vodič vozidla Audi A6, 42-ročný Ján G. podľahol na mieste strelnému poraneniu hlavy. Druhý z podozrivej dvojice, 34-ročný Martin K. bol taktiež poranený na hlave, nešlo však o závažné zranenie.



Políciu na konanie dvojice upozornil pred pol štvrtou nadránom telefonicky občan. Na miesto bola vyslaná policajná hliadka z trnavského obvodného oddelenia, tiež hliadka pohotovostnej motorizovanej jednotky z krajského policajného riaditeľstva. Policajti podľa Gašpara dostali informáciu, že môže ísť o zásah proti nebezpečným páchateľom.

Policajná akcia sa uskutočnila v úzkej slepej ulici, odkiaľ sa podozriví pokúsili utiecť s použitím násilia. Podľa opisu Gašpara sa im druhým nárazom do policajného vozu hliadky obvodného oddelenia podarilo tento voz odhodiť a vytvoriť únikovú cestu. Pri tom poškodili aj autá zaparkované na ulici. Unikajúcemu autu sa po 20 metroch postavil do cesty druhý policajný voz.

„Vozidlo vôbec nespomalilo, nezastavilo a tentoraz sa rozhodli vynútiť si únikovú cestu nárazom do vozidla, v ktorom sedeli dvaja policajti. Došlo až k trom nárazom, vždy vozidlo zacúvalo a snažilo sa nabrať vyššiu rýchlosť, aby dokázalo si tú cestu vytvoriť,“ opísal policajný prezident.

Po druhom náraze sa policajnej hliadke podarilo vystúpiť z voza a začala paľbu na narážajúce auto. Po voze strieľala aj dvojica z prvej policajnej hliadky. Auto páchateľov zasiahli viaceré rany do čelného skla, motorovej časti, zadného skla. Gašpar nevedel s určitosťou povedať, kam policajti mierili. Pravdepodobne však podľa neho i na posádku vozidla. Výstrelov padlo viac ako desať.

„V prípade útoku, ktorý viedli podozrivé osoby voči policajtom, išlo o útok autom. Podľa Trestného poriadku a zákona je možné hovoriť o zbrani, auto je zbraňou a toto konanie môžeme hneď kvalifikovať ako útok na verejného činiteľa s použitím zbrane,“ uviedol Gašpar, ktorý osobne ráno navštívil miesto policajnej streľby v Trnavskom okrese.

„Keďže narážali a vysokou rýchlosťou v druhom prípade do vozidla, v ktorom boli osoby, policajti, hliadky PMJ, bolo možné použiť z môjho pohľadu zbraň za účelom zastaviť takéto konanie, nielen na pneumatiky, ale aj priamo na páchateľa takejto trestnej činnosti,“ pokračoval. „Ide pravdepodobne o konanie v nutnej obrane a je to okolnosť, kedy bola použitá zbraň v súlade so zákonmi, ale definitívne závery urobí inšpekcia,“ doplnil.

Unikajúcemu vozidlu sa po treťom náraze podarilo opäť otvoriť si únikovú cestu, po zhruba 20 metroch narazilo do živého plotu v blízkosti rodinného domu. Obe osoby vystúpili z auta, Martin K. si ľahol na zem so slovami, že sa vzdáva. Vodič sa podľa Gašpara ešte pokúsil preskočiť plot rodinného domu, následne si však aj on ľahol vedľa vozidla. Prítomní policajti zavolali rýchlu zdravotnú pomoc a snažili sa mužov ošetriť.

Policajnú streľbu preveruje policajná inšpekcia, zároveň sa začalo vyšetrovanie pokusu krádeže motorového vozidla a vyšetrovanie útoku na verejného činiteľa. Gašpar upozornil aj na fakt, že na miesto sa v noci po incidente dostavila osoba, ktorá sa vyhrážala zabitím policajtom, následne unikla ma motorovom vozidle. „Vyzývam ju, aby sa čo najskôr prihlásila na najbližšom policajnom útvare a začala komunikovať, pretože toto nemôžeme pripustiť,“ zdôraznil policajný prezident.