Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Analytik: Kampaň vo Francúzsku nevykreslila favorita 1. kola volieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Drozd

Domnieva sa, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa do 2. kola dostane reformný kandidát z politického hlavného prúdu a kandidát protestných voličov. Teda Emmanuel Macron a Marine Le Penová.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Analytik GLOBSEC Policy Institute Tomáš Nagy si myslí, že priebeh francúzskych prezidentských volieb je prekvapujúci v tom, že iba niekoľko dní pred samotnými voľbami sa šance kandidátov vyrovnávajú. "Volebná kampaň nedokázala vykresliť jednoznačného favorita prvého kola prezidentských volieb," uviedol pre TASR.

Analytik sa na základe aktuálnych nálad verejnosti a posledného politického vývoja v západnej Európe domnieva, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa do druhého kola dostane reformný kandidát z politického hlavného prúdu a kandidát protestných voličov. Teda najbližšie k tomu podľa neho majú Emmanuel Macron a Marine Le Penová.

"Zlatým pravidlom francúzskej politiky piatej republiky dodnes je, že hodnotové rozdiely medzi pravicou a ľavicou idú v druhom kole bokom v záujme potlačenia krajnej pravice. Avšak aj toto pravidlo prejde v druhom kole testom aktuálnosti, pretože Le Penová je dnes už viac, než čím býval jej otec Jean-Marie Le Pen," uviedol analytik.

Domnieva sa, že je to tak predovšetkým preto, že takticky preferuje klasický nacionalizmus pred politikou otvoreného šovinizmu strany Národného frontu, ktorá jej bola vlastná v minulosti.