Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

T. Taraba poukázal v súvislosti s Hodinou Zeme na pokrytectvo ľudí

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hodina Zeme je celosvetová akcia, ktorej úlohou je upozorniť na environmentálne hrozby a zvýšiť povedomie o zmene klímy planéty.

Bratislava 22. marca (TASR) - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) poukázal na dôležitosť podpory všetkých symbolov, ktoré posilnia uvedomenie si toho, že prírodné zdroje na planéte sú obmedzené a postupne sa míňajú. Takisto aj na pokrytectvo ľudí. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR pri príležitosti sobotňajšej (23. 3.) celosvetovej akcii Hodina Zeme.

"Považujem za pokrytectvo, že na jednej strane robíme takéto aktivity, kedy teatrálne ľudia na svete vypínajú na jednu hodinu elektrickú energiu, ale na druhej strane sú tu priemyselne rozvinuté štáty, ktoré mali čistý a stabilný zdroj elektrickej energie napríklad z jadra, ale neváhali pár rozhodnutiami začať páliť obrovské množstvo uhlia, čím negatívnym spôsobom ovplyvnili životné prostredie na generácie dopredu," uviedol Taraba s tým, že ľudská aktivita je odkázaná na spotrebu elektrickej energie.

Z rezortu priblížili, že pridať sa k Hodine Zeme je možné uskutočnením príjemnej aktivity, ktorá ochraňuje prírodu. Jednou z možností je podľa jeho slov pobyt v prírode, prechádzka či relax v pohodlí domova bez televízora, počítača alebo mobilu. "Planéte pomôžeme aj šetrením s vodou či nákupom lokálnych potravín. Už tradične napríklad verejné budovy na 60 minút vypínajú osvetlenie," poznamenali.

Hodina Zeme je celosvetová akcia, ktorej úlohou je upozorniť na environmentálne hrozby a zvýšiť povedomie o zmene klímy planéty. Zapájajú sa do nej samosprávy, miestne dominanty a pamiatky, ale tiež organizácie, školy i firmy. Minulý rok sa k výzve pripojila viac ako miliarda ľudí zo 190 krajín z celého sveta.