Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VALÁŠEK: Vyslanie vojakov do Pobaltia nie je láskavosť voči spojencom

Na archívnej snímke Tomáš Valášek. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa slov bývalého stáleho predstaviteľa SR pri NATO Slovensku záleží na tom, aby článok päť Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí o kolektívnej obrane, nebol porušený.

Bratislava 27. mája (TASR) – To, že Slovensko bude súčasťou predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence) Severoatlantickej aliancie (NATO) v Pobaltí, je podľa bývalého stáleho predstaviteľa SR pri NATO Tomáša Valáška veľká vec. Ide totiž o bezpečnostné záruky a o to, či Aliancia zostane silná.

Aj Slovensku podľa jeho slov záleží na tom, aby článok päť Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí o kolektívnej obrane, nebol porušený. „Aby bolo učinené zadosť klauzule o vzájomnej pomoci aj tým, že budú reálne sily, reálne plány, reálne posily k dispozícii. A preto je super dôležité, že ideme prispievať aj my. Je to o našej bezpečnosti. Toto nie je žiadna láskavosť pre spojencov. Toto je o tom, či naše bezpečnostné záruky a naša Aliancia zostane silná,“ uviedol pre TASR Valášek, ktorý v súčasnosti pôsobí ako riaditeľ think-tanku Carnegie Europe.

Podľa Valáška pokiaľ by sa raz stalo, žeby sa niektorá krajina ocitla v konflikte s Ruskom alebo s hocikým iným a Aliancia by nezareagovala, tak potom sú defacto všetky naše bezpečnostné záruky preč. Keď sa podľa neho raz NATO nepostaví za jednu krajinu, tak by nepriatelia mohli vychádzať z toho, že sa nepostaví ani za iných. „Ten článok číslo päť je veľmi silná, ale veľmi krehká záruka v tom zmysle, že keď je raz rozbitý, tak už sa nedá dať dokopy,“ dodal Valášek, ktorý sa zúčastňuje medzinárodnej konferencie GLOBSEC 2017.

To, že sme súčasťou NATO a EÚ, je pre Slovensko podľa Valáška výhodou aj z ekonomického hľadiska. Investori u nás nevidia politické riziká, tým pádom nemajú prekážky a zábrany tu investovať. „Aj vďaka Aliancii máme taký ekonomický rast, aký sme mali,“ dodal bývalý veľvyslanec.

Slovenská vláda odobrila prítomnosť slovenských vojakov v Pobaltí, a to v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence) Severoatlantickej aliancie (NATO) v tomto regióne. V rámci predsunutej prítomnosti chce ministerstvo obrany poslať do regiónu jednu mechanizovanú rotu, t. j. do 152 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Pôsobiť by tu mali jeden rok.