Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Tablety pre sestry sa majú financovať z eurofondov, časový plán nie je

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasný stav vo vedení ošetrovateľskej dokumentácie zaberá sestrám podľa komory veľa času, ktorý by mohli venovať pacientom.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Tablety pre sestry sa majú financovať z eurofondov. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa do nemocníc nakúpia. Vyplýva to z vyjadrenia rezortu zdravotníctva pre TASR. Nákup pôvodne avizoval ešte minulý rok. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) kritizuje, že prenikanie inovácií do slovenského zdravotníctva je pomalé.

"Projekt bol presunutý do master planu pre projekt Operačný program Slovensko. (...) Momentálne projekt ešte nemá presne definovaný časový harmonogram," priblížili z komunikačného oddelenia rezortu. Riešenie tabletov pre zdravotníkov bude podľa nich súčasťou projektovej dokumentácii k Interoperabilnému nemocničnému informačnému systému.

Súčasný stav vo vedení ošetrovateľskej dokumentácie zaberá sestrám podľa komory veľa času, ktorý by mohli venovať pacientom. "Pracoviská nie sú dostatočne technicky vybavené na potreby vedenia záznamov, nie je jednotná pre všetkých poskytovateľov, čo je problém aj pri porovnávaní kvality a rozsahu starostlivosti u jednotlivých segmentov starostlivosti," skonštatoval pre TASR viceprezident komory Lukáš Kober. Nedbalé postupy dokumentácie môžu byť podľa neho použité proti sestrám v prípadných súdnych sporoch o zanedbanie povinnej starostlivosti.

Komora upozornila, že prenikanie inovácií do slovenského zdravotníctva je pomalé. Poukázala na to, že sa už niekoľko rokov snaží o zavádzanie jednotných ošetrovateľských elektronických záznamov. Chce tak zlepšiť pracovné podmienky sestier a pôrodných asistentiek. Pripravila aj projekt "Zavádzanie moderných elektronických ošetrovateľských záznamov v systéme zdravotnej starostlivosti". "Opakovane sme ho predkladali bývalým ministrom zdravotníctva, Národnému centru zdravotníckych informácií, ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, avšak bez väčšieho úspechu," podotkol Kober.

Okrem kvalitných systémov pre dokumentovanie procesu ošetrovania pacienta treba podľa neho aj dostatočné technické vybavenie. "Aby sestry a pôrodné asistentky boli schopné realizovať záznamy v priebehu času chronologicky a v potrebnom rozsahu," doplnil. Do projektu treba podľa neho zakomponovať aj školy s akreditovanými študijnými programy ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia. "Aby už študenti, teda budúce sestry a pôrodné asistentky, boli kvalitne pripravení na nové vedenie ošetrovateľskej dokumentácie. To by mal byť však jeden z posledných, nie prvých krokov spomínaného projektu," dodal.