Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

S medializovanými materiálmi sa minister Glváč nestretol

Tlačová konferencia ministra obrany SR Martina Glváča sa uskutočnila 16. mája 2013 na Kutuzovovej ulici v Bratislave. Témou boli informácie o Vojenskom spravodajstve. Na snímke minister obrany SR Martin Glváč. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Denník SME dostal anonymnú správu. Podľa nej sa tunelovala Vojenská spravodajská služba.

Bratislava 16. mája (TASR) - S materiálmi, ktoré by boli relevantné a ktoré by nasvedčovali, že bol spáchaný trestný čin som sa nestretol. Povedal to dnes minister obrany SR Martin Glváč (Smer-SD) na margo medializovaných informácií o vážnych podozreniach z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej vlády Róberta Fica (Smer-SD), ktoré priniesol denník Sme.

"Dnes je situácia taká, že neviem, čo je obsahom toho materiálu, ktorý je na osobitnom kontrolnom výbore. Je na správnom mieste," uviedol Glváč s tým, že ak sú informácie pravdivé a relevantné tak patria orgánom činným v trestnom konaní a treba ich prešetriť.

Táto téma sa podľa neho netýka tohto vedenia rezortu a ide o skutočnosti, ktoré ak sú pravdivé, týkajú sa bývalého vedenia ministerstva obrany. "V prípade ak sa zistí, že sú to relevantné doklady, ktoré unikli, ja vám dokážem, že unikli nie za tejto, ale za predchádzajúcej vlády," dodal minister.

"Garantujem vám, že vo Vojenskom spravodajstve nedošlo ani nedochádza k zneužívaniu finančných prostriedkov a každé euro dokážeme v prípade potreby pre orgány činné v trestnom konaní vydokladovať," uviedol riaditeľ Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra. Podľa neho publikovaním alebo zneužitím takýchto dokumentov by mohlo dôjsť k ohrozeniu ľudských životov a zdravia osôb, ktoré sa venujú výkonu spravodajskej činnosti.

"Ak by prichádzalo k takýmto narábaniam s nehnuteľnosťami medzi fyzickými osobami a právnickými osobami, to ešte neznamená, že tie objekty a finančné prostriedky odišli zo systému," poznamenal šéf rezortu. Podľa jeho ďalších slov dovtedy, kým nezistí, o aký materiál ide a či je relevantný, nemôže nijako riešiť personálne otázky. "Chcem povedať, že tu platí nulová tolerancia. Ak sa preukáže akékoľvek šafárenie, pôjde každý preč," povedal Glváč.

Z tajnej správy podľa Sme vyplýva, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech buď oni alebo tretie osoby. Postupovali tak vraj bývalý riaditeľ VSS Juraj Šebo a šéf Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Ľubomír Skuhra. Šebo riadil VSS za vtedajšieho ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer-SD), momentálne je vojenským pridelencom v Číne. Skuhra viedol VOS v rokoch 2006 až 2010. Po návrate druhej Ficovej vlády sa vrátil opäť do funkcie. Je riaditeľom už spojených vojenských služieb.

Správa opisuje údajne nezákonné prevody majetku VSS na iné organizácie či súkromné osoby, ktoré mali byť podľa nej v spojení s vedením služby. Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tým, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili.



Podľa tajnej správy sa tunelovala Vojenská spravodajská služba

Vážne podozrenia z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) vyvoláva 134 stranová správa, ktorú dostal denník Sme anonymne.

Vychádza zrejme z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď rezortu šéfoval Ľubomír Galko (SaS).

Existenciu tajnej správy potvrdil Galko, expremiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) aj bývalý minister vnútra Daniel Lipšic (vtedy KDH). Či ide o dokument, ktorý má k dispozícii Sme, nepotvrdili, keďže ide o tajné informácie.

Z tajnej správy vyplýva, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech buď oni alebo tretie osoby. Píše Sme vo svojom dnešnom vydaní.

Postupovali tak vraj bývalý riaditeľ VSS Juraj Šebo a šéf Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Ľubomír Skuhra. Šebo riadil VSS za vtedajšieho ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer-SD), momentálne je vojenským pridelencom v Číne. Skuhra viedol VOS v rokoch 2006 až 2010. Po návrate druhej Ficovej vlády sa vrátil opäť do funkcie. Je riaditeľom už spojených vojenských služieb.

V správe sú opísané nezákonné prevody

Na snímke riaditeľ Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Správa opisuje údajne nezákonné prevody majetku VSS na iné organizácie či súkromné osoby, ktoré mali byť podľa nej v spojení s vedením služby. Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tým, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili.

Bývalá premiérka Iveta Radičová v rozhovore pre denník potvrdila, že v čase, keď bola aj ministerkou obrany bola informovaná o tunelovaní VSS. Z materiálu, s ktorým sa vtedy oboznámila, vyplynuli vážne podozrenia zo zneužívania verejných financií a manipulácie s hnuteľným a nehnuteľným majetkom. Keďže ich považovala za vážne, na Generálnu prokuratúru SR smerovalo 26. marca 2012 trestné oznámenie. Kde a ako podanie skončilo, nie je jasné.

Zároveň požiadala vtedajšieho riaditeľa VSS Romana Mikulca, aby materiál odovzdal ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi. Mikulec tak neurobil. Lipšic tvrdí, že materiál iba čítal, keďže mu ho Mikulec nedal, ale iba ukázal. Podľa Radičovej Mikulec rozhodol o skartovaní materiálu v archíve a v databáze VSS. To bol dôvod, prečo rozhodla o jeho odvolaní z funkcie a začatí disciplinárneho konania.

Fedor: Dokumenty z možného tunelovania VSS vykazujú prvky kópií originálov

Medializované dokumenty, ktoré hovoria o údajnom tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD), vykazujú prvky kópií originálov. Na dnešnom brífingu to vyhlásil predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) Martin Fedor (SDKÚ-DS) s tým, že ich dôveryhodnosť bude predmetom ďalšieho vyšetrovania.

"Ak sú dokumenty pravé, sú kópiami utajovaných skutočností. Mňa určite nemôže tešiť, že sú k dispozícii aj nepovolaným osobám. Celý materiál pošlem špeciálnemu prokurátorovi na ďalšie šetrenie," avizoval opozičný poslanec. K celej kauze dnes aj zvolal svoj výbor, ktorého zasadnutie bude pokračovať v piatok (17. 5.) zrejme aj za účasti ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) a šéfa Vojenského spravodajstva (VS) Ľubomíra Skuhru. Výbor však odmietol požiadať Generálnu prokuratúru SR o informáciu, ako už v tejto veci postupovala.



"Mňa zaujíma, či bol porušený zákon, čo musí vyšetriť prokuratúra a polícia. V priebehu necelých dvoch rokov tu máme dva obrovské škandály vo VS a nič nie je vyšetrené. Nemôže to takto zostať. Buď jej funkcionári pochybili alebo nie. Toto má byť dôležitý orgán pre bezpečnosť štátu a občanov," upozornil exminister obrany.

Fedor tvrdí, že ak sú tieto dokumenty autentické, je tu aj problém obrovského úniku utajovaných dokumentov v rozsahu, akoby si niekto pred VS pristavil kamión. "Jedna vec je obsahová, druhou je únik utajovaných skutočností. Popri kriminálnom vyšetrovaní sa musí začať jedna vážna debata, ako pôjdeme ďalej. Je neakceptovateľné a je to bordel, aby sa na chodníku povaľovali haldy materiálov. Raz odposluchy, inokedy iné interné dokumenty," dodal.

GP SR: Nedostala žiadne trestné oznámenie týkajúce sa VSS

Žiadne trestné oznámenie ani podanie, ktoré by sa týkalo podozrení zo zneužívania verejných financií a manipulácie s verejným majetkom vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS) Generálna prokuratúra (GP) SR nedostala. Tvrdí to dnes jej hovorkyňa Jana Tökölyová.

"V súvislosti s informáciami medializovanými bývalou premiérkou Ivetou Radičovou týkajúcimi sa podozrenia z nezákonných prevodov majetku Vojenskou spravodajskou službou na Generálnu prokuratúru SR nebolo podané žiadne trestné oznámenie a ani podanie," uviedla hovorkyňa. Dodala, že prokurátor Generálnej prokuratúry však v inom prípade, v ktorom prebiehalo vyšetrovanie, preveroval informácie týkajúce sa Vojenského obranného spravodajstva (VOS). "Požiadal VOS o predloženie spisových materiálov, ktoré sa týkali predmetného vyšetrovania. Predložené materiály vrátil 25. apríla 2012 VOS. Z obsahu predloženého spisového materiálu prokurátorovi nevyplývalo podozrenie zo spáchania trestného činu," povedala Tökölyová. Upozornila, že hovorí o spise, ktorý bol GP SR predložený. "K stotožneniu s materiálmi predloženými branno-bezpečnostnému výboru Národnej rady SR sa GP SR nevie vyjadriť, pretože ním nedisponuje," povedala. Dodala, že vyjadriť sa k identickosti by nebolo možné ani v prípade, že by medializovaným materiálom GP SR disponovala.

Expremiérka Iveta Radičová pre denník Sme povedala, že v čase, keď bola poverená vedením ministerstva obrany ju bývalý riaditeľ VOS Pavel Brychta informoval o existencii materiálu s podozreniami o machináciach so štátnym majetkom. Ďalej uviedla, že požiadala vtedajšieho šéfa VSS Romana Mikulca, aby tento materiál odovzdal na ministerstve vnútra. Podľa Radičovej to neurobil, ministra vnútra informoval iba ústne a materiál dal 12. marca 2012 skartovať. Na druhý deň ho odvolala z funkcie. "Podali sme trestné podanie na Generálnu prokuratúru a to presne 26. marca 2012," povedala Sme. Generálna prokuratúra však tvrdí, že takéto podanie nemá.

Premiér je zvedavý na to, čo je pravdivé na informáciách o tunelovaní VSS

Robert Fico
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa vyvodiť politickú zodpovednosť v súvislosti s informáciami o údajnom tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby (VSS) nechystá. Považuje to za hypotetickú úvahu. "Počkajme, či to je pravda alebo to nie je pravda," uviedol dnes pred novinármi. Rovnako tak nebude reagovať na výzvu SaS na odvolanie ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) z funkcie. "Čo s tým má pán minister Glváč spoločné? Ako keby SaS zase hodila šípku a trafila iný terč," konštatoval. Liberálom sa nepáči, že Glváč vymenoval za šéfa zlúčeného Vojenského spravodajstva (VS) Ľubomíra Skuhru, ktorý za prvej Ficovej vlády šéfoval Vojenskému obrannému spravodajstvu (VOS) a podľa dokumentu, ktorý má denník Sme k dispozícii, mal s vtedajším riaditeľom VSS Jurajom Šebom postupovať ako organizovaná skupina. Obaja mali s peniazmi a majetkom vojenských tajných služieb narábať tak, aby z toho mali osobný prospech buď oni, alebo tretie osoby. "Predovšetkým sme zvedaví, či na tom je niečo pravda alebo nie," podčiarkol Fico.



Rovnako v tejto súvislosti nevidí dôvod na zvolanie Bezpečnostnej rady štátu. "Pokiaľ sa potvrdí, že je tam veľa nepravdivých informácií, poloprávd, tak by bolo zlé, keby sa Bezpečnostná rada zaoberala nejakým pamfletom. Počkajme si na potvrdenie alebo nepotvrdenie," reagoval na margo 134-stranovej správy, ktorú dostal denník Sme anonymne. Jej dôveryhodnosť má byť predmetom ďalšieho vyšetrovania. V piatok 17. mája sa má k tejto kauze znova zísť Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

J. BAŠKA: Informáciu o nezákonnom hospodárení VSS som nikdy nemal

Exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD), tvrdí, že nikdy nemal informáciu o nezákonnom hospodárení Vojenskej spravodajskej služby (VSS) a počas jeho pôsobenia neriešili žiadne trestné oznámenia, ktoré sa týkali služby a medializovaných informácií. Povedal to v reakcii na tvrdenia, že počas jeho pôsobenia na čele ministerstva obrany (MO) prichádzalo k tunelovaniu. Podľa jeho slov prvý raz sa o tom dozvedel až teraz z médií.

"Otázkou ostáva, do akej miery a či vôbec sú informácie z tajnej správy pravdivé. Či nejde o ďalšiu spravodajskú hru a vybavovanie si účtov bývalých spravodajských dôstojníkov Vojenského spravodajstva. To však je úlohou orgánov činných v trestnom konaní," uviedol Baška s tým, že rozhodne súhlasí s tým, aby boli takéto podozrenia dôkladne prešetrené.

Podľa exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) ide o megaškandál dvoch Ficových vlád. "Zatiaľ čo počas prvej Ficovej vlády, keď rezort viedol nominant Smeru Jaroslav Baška, k tunelovaniu majetku malo prichádzať, počas súčasnej – druhej Ficovej vlády už za vedenia rezortu Martina Glváča je tu vážne podozrenie zo zahladzovania stôp a marenia vyšetrovania tunelovania," reagoval Galko s tým, že práve počas vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) sa vyšetrovanie začalo.

Ako ďalej Galko povedal, súčasný minister obrany je podozrivý zo spolupáchateľstva vo forme krytia trestnej činnosti jeho dôstojníkov Vojenského spravodajstva. Glváč na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že sa nestretol s materiálmi, ktoré by boli relevantné a ktoré by nasvedčovali tomu, že bol spáchaný trestný čin. "Chcem povedať, že tu platí nulová tolerancia. Ak sa preukáže akékoľvek šafárenie, pôjde každý preč," dodal šéf rezortu.